Nog steeds overlijden mensen in Suriname wekelijks aan Covid-19

9 doden in week 22-28 juni


Terwijl Covid-19 uit de samenleving lijkt te zijn verdwenen en niet meer te bestaan, zijn er in de week van 22-28 juni negen personen aan het virus overleden, lagen 67 personen in ziekenhuizen en 14 patiënten op een Intensive Care Unit. In de week van 7-14 juni zijn 5 personen aan Covid-19 overleden, waren er 85 ziekenhuisopnames en lagen er 15 patiënten op een Intensive Care Unit. Het zijn slechts cijfers, maar het zou tot nadenken moeten aanzetten…  

“Een golf is altijd mogelijk”

Maar, minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid gevraagd door de redactie van Dagblad Suriname naar wat hij vindt van de huidige stand van zaken rond het Covid-19-virus in het land en waarom er toch zoveel mensen nog steeds aan overlijden, kwam geen antwoord, geen reactie. Op de vraag op de samenleving moet vrezen voor een zoveelste ‘golf’ van het virus kwam als antwoord: “Een golf is altijd mogelijk”. Deze ‘reacties’ lijken veel weg te hebben van ‘Covid-19 is nu echt geen issue voor Volksgezondheid’.

De dagelijkse Covid-cijfers worden niet meer door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) ge-update – alleen de website http://covid-19.sr/ houdt wekelijks de cijfers bij – en alle maatregelen zijn al enige tijd opgeheven. Het ministerie van Volksgezondheid adviseert slechts nog om de zogenoemde MoHanA-regels na te leven, ofwel zoveel mogelijk een mond-/neuskapje te dragen, de handen goed te wassen een paar keren op een dag en om de 1.5 meter afstand in acht te nemen. Het beeld is echter ontstaan, dat Covid-19 niet meer bestaat. En dat beeld wordt gevisualiseerd op straat.

Wie immers over straat gaat in Paramaribo ziet nauwelijks nog mensen rondlopen met een mond-/neuskapje op en de 1.5 meter afstand lijkt ook niet meer te bestaan. Overal is te zien dat mensen zich in groepen of groepjes bevinden, dicht bij elkaar. De brasa’s zijn in grote getalen terug. Overal vinden evenementen en feesten plaats en dat mag, immers, de maatregelen zijn opgeheven.

Terwijl in diverse landen gezondheidsautoriteiten zich voorbereiden op- en zorgen maken over een volgende Covid-golf, lijken die zorgen en voorbereidingen hier nog niet hoor- en zichtbaar. Minister Amar Ramadhin liet maanden geleden al doorschemeren dat de verantwoordelijkheid bij de bevolking, bij de mensen, ligt. Maar, in hoeverre kunnen mensen hier die verantwoordelijkheid opbrengen? In een land waar mensen graag feesten, uitgaan, bij elkaar zijn, rondhangen.

Nederland

In Nederland registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM, in de laatste week van juni 33.150 positieve tests. Dat kwam neer op gemiddeld 4.736 bevestigde besmettingen per dag, het hoogste niveau sinds 16 april. In twee weken tijd was het niveau meer dan verdubbeld. Op 28 juni lagen 685 mensen met Covid-19 in een ziekenhuis. Op de intensive cares lagen 37 mensen met Covid-19 en op de verpleegafdelingen 648.

Frankrijk

Het toerisme in Frankrijk – feitelijk een naaste buur van Suriname –  is sterk toegenomen sinds de Corona-maatregelen daar zijn opgeheven, maar datzelfde geldt voor het aantal Covid-19-besmettingen. Nu het aantal ziekenhuisopnames flink stijgt, wil de overheid graag dat mensen weer mondkapjes gaan dragen. Tegelijkertijd wil zij nog geen verdere maatregelen opleggen om protesten te voorkomen. Het blijft dus nog bij een “vriendelijk verzoek”.

In Frankrijk lopen in het straatbeeld relatief veel mensen met een mondmasker op en dat blijkt geen overbodige luxe. De afgelopen twee weken nam het aantal ziekenhuisopnames door Covid-19 snel toe naar bijna 1.000 patiënten per dag. In heel Europa en de Verenigde Staten neemt het aantal infecties toe, maar Frankrijk heeft een uitzonderlijk groot aantal ziekenhuisopnames, meldde persbureau AP.

“Mensen zullen zich in Frankrijk verantwoordelijk gedragen”

Toch wil de Franse regering geen verdere maatregelen nemen tegen het Coronavirus, zei woordvoerder Olivia Grégoire. “Het Franse volk is de beperkingen zat”, zei ze tegen de zender BFMTV. “We zijn ervan overtuigd dat mensen zich verantwoordelijk zullen gedragen.”

In het begin van de Corona-pandemie suggereerde de Franse regering nog, dat mondkapjes niet hielpen tegen de verspreiding van het virus. Het leidde uiteindelijk tot een van Europa’s strengste regelgevingen om het virus te bestrijden, waaronder het verplicht dragen van mondmaskers binnen en buiten, samen met strikte sluitingen van ondernemingen.

Covid is niet weg en gaat ook niet weg, ook niet in Suriname

Gelet op de Covid-situatie in de wereld en in eigen land, wordt het tijd dat iedereen in Suriname leert te beseffen, dat er nog steeds mensen met Covid-klachten in ziekenhuizen worden opgenomen en dat er ook nog steeds mensen aan het Corona-virus overlijden. Het virus is dus niet weg en gaat ook niet weg.

Vooralsnog is slechts duidelijk: vaccineren blijft essentieel, alsook het naleven van de MoHanA-regels. Dat is nu al enige tijd het beleid van het ministerie van Volksgezondheid als het gaat om de aanpak van- en bestrijding van het Corona-virus.

PK

error: Kopiëren mag niet!