Gasten die geld bonken voor arme sloebers en de structurele 2-9 achterstand op het moment suprême

Deze week staat in het teken van veel regionale politieke activiteit die in ons land zal plaatsvinden. We merken dat opeens het gras iets netter is gemaaid op de bermen en dat de rommel wordt opgeruimd. Maar, de aanblik is toch niet dat van een mooi, georganiseerd en onderhouden land. Dat komt door de ‘varkens’ onder de bevolking die het niet kunnen nalaten om hun rommel vanuit de auto en al lopende op straat en op de bermen te gooien. We hebben een minister van OW en een minister van Milieu; geen van ze heeft de ballen om strenge wetgeving en naleving te eisen bij de president van Suriname. Je kan je oma verbergen, maar niet haar hoestbuien, zo luidt een Surinaams gezegd dat deze week in Suriname van toepassing zal zijn. We hopen niet dat de Trinidadiaanse en andere gasten van Caricom ’s avonds door de Surinaamse ‘Frederickstreet’ van Suriname rijden, want dat zal het meest lelijke aanblik zijn van de hoofdstraat van een hoofdstad (de Domineestraat). 

De Surinaamse hoofdstad Paramaribo is zwaar verpauperd door ondernemers die niet eens een lamp voor hun winkel zetten en door een verpeste relatie tussen ondernemers en leden van de regering. Dat is een verpeste relatie die er altijd is geweest, waardoor het, met een enkele uitzondering na, nergens te zien is dat ondernemers hun aanblik, hun trottoir en hun verlichting aanpakken en samen zodat de hele straat een goed deugdelijk aanblik heeft. 

We hebben gezegd dat we met argusogen kijken naar PURP, de Waterkant en de dc die geen liefde heeft voor de stad Paramaribo. Niet alleen Paramaribo is in een vervallen stad die niet in een handomdraai een metamorfose kan ondergaan, maar het gehele land met verwaarloosde bermen, gebouwen die verlaten zijn, maar niet te huur of te koop zijn en veel leegstand, terwijl grote groepen mensen verlegen staan om eigen leefruimte. 

Suriname neemt het voorzitterschap van de Caricom in Suriname over, maar we hebben op meerdere momenten hier benadrukt dat wij tot de meest slecht presterende landen in de Caribische regio behoren. Landen herstellen met goed bestuur op de verschillende economische gebieden. Dat kan in Suriname niet gebeuren, door een onmogelijke coalitie met onoverbrugbare verschillen in ideologie en beleidsinzichten. Suriname bengelt onderaan in de economische statistieken door slecht economisch beleid, nog steeds. Het wachten is op de inkomsten uit de oliesector, maar het land weet niet wat het precies met de oliedollars zal doen. Onder deze omstandigheden zijn alle ingrediënten aanwezig voor de ‘Dutch Disease’ in Suriname. We hebben al periodes gehad dat kapitalen in ‘black holes’ verdwijnen en dat het de overheid en de justitie door zwaar capaciteitsgebrek niet lukt om middelen te traceren. Er wordt, ondanks een verbeterde relatie met Nederland, geen technische assistentie gevraagd. 

Wat beschamend is, is het moreel verval dat vanuit de regeringskringen tot een absoluut minpunt is beland. Dan illustreren we dat met een voorbeeld. De sporthal NIS is een object waar veel activiteiten voor de jeugd worden gehouden. Vanuit NIS en de leiding van NIS kan geen gedrag worden vertoond dat schadelijk is voor de jeugd. De directeur van NIS is een man geweest die voor zijn benoeming zich vreselijk heeft misdragen. Nu scheldt hij iedereen die kritiek op hem heeft open en bloot op TikTok uit en vervult hij tegelijk een toppositie vanuit de politiek. Hoe is dat in Gods naam mogelijk? De man stopt gewoon op openbare plekken en strooit biljetten waarop mensen rennen en naar de grond duiken als aasgieren op een kadaver. Het is onzedelijk en onethisch gedrag. Het gevolg van dit alles is dat jongens van de u-23 zaalvoetbalselectie in kleren van Natio-Zaalvoetbal in een taxi zitten en de arme man in hun taal op achterlijke wijze voor vies en vuil uitschelden en het ook nog op TikTok zetten, waar hun met goud beladen voorbeeld zich ook misdraagt. En de state of mind van onze jeugd is keurig uitgedrukt in de pakslaag die wij incasseerden van de Cubanen, die echt geen grootmacht zijn, die groot 2-9 bedroeg. Het is overigens ook barbaars om in 2022 te zeggen dat ‘na mi moni dus mi mag du sang mi wani’. Maar, er zijn geen corrigerende instituten in Suriname. 

De situatie die wij nu meemaken, is te vergelijken met de emmer die niet overloopt vanuit de NPS, maar het verschil zit hem wel hierin dat de NPS toen wel ervoor zorgde dan zijn leden niet betrokken waren in dubieuze zaken. En dan denken we aan de wijze waarop bijvoorbeeld ministers voor mislukte nv’s en het DNA-lid Jogi voor gronden van Sabaku in het nieuws zijn gekomen. Suriname heeft make-up gezet voor de Caricom Heads of State, maar de aanwezige leiders weten in wat voor een land ze zijn. Het capaciteitsgebrek in Suriname is enorm en ook op het hoogste niveau. Het blijkt keer op keer bijvoorbeeld vanwege de mensen die op het hoogste niveau worden ingezet om staatszaken te doen. En dan blijkt dat men het tot 2 keer toe kan presteren om mensen naar voren te schuiven die het volkslied niet eens kunnen zingen. Op de Klimaattop van Glasgow is ook gebleken dat de Surinaamse regering zich geen zorgen maakt om het behoud of het teloorgaan van Suriname, in tegenstelling tot leiders die hun zorgen met de wereld hebben gedeeld zoals premier Mia Mottley van Barbados waarvoor ze is geprezen. De nadruk van Suriname lag op het verder mogen vervuilen van de aarde. 

Suriname is nu voorzitter van de Caricom voor 6 maanden. Het moet duidelijk zijn dat dit geen verworvenheid is van een bepaald beleid, maar bij toerbeurt elk lidland toekomt. Nu is het toevallig onze beurt. Het voorzitter zijn van de Caricom voor 6 maanden is geen politieke verworvenheid. Het is niets om zich op blind te staren. Het gaat in termen van het politiek beleid absoluut niet de goede kant op in Suriname. De Surinaamse president heeft door het kader dat hij inzet en het politieke huwelijk waarin hij zit een ‘mission impossible’ om het tij in Suriname te keren. Een verder afglijden van Suriname is potentieel aanwezig na de verkiezingen in 2025 (of eerder) en dan zal een grote exodus uit Suriname zich mogelijk ontvouwen.            

error: Kopiëren mag niet!