“De Caricom is een vredeszone, onze kracht ligt in eenheid”

President Chandrikapersad Santokhi heeft zondag tijdens de openingsceremonie de 43ste Reguliere Caricom Staatshoofdenconferentie benadrukt, dat de Caricom een vredeszone is. “Ik erken dat onze kracht in eenheid ligt. Als we verenigd zijn kunnen we een grotere invloed uitoefenen en ook besluiten nemen om invloed uit te oefenen.” Volgens de voorzitter van de regionale organisatie ligt de kracht van de Caricom in diversiteit. 

“Wij zijn eilandstaten en staten op het vasteland en één lidstaat ligt op de smalle landstrook die Noord- en Zuid-Amerika met elkaar verbindt. Wij blinken uit in toeristische vriendelijkheid. We delen ook verschillende bedreigingen, zoals een lage kustlijn, de nadelige effecten van de opwarming van de aarde en klimaatverandering”, aldus Santokhi.

De Caricom-voorzitter gaf aan dat strategieën gebaseerd moeten zijn op deze bedreigingen. “Baseer ze op onze realiteit.”

Sinds haar start heeft de regionale organisatie ambitieuze doelen. Enkele hiervan zijn een gemeenschappelijke markt creëren, samenwerken op het gebied van buitenlands beleid en functionele samenwerking bevorderen op verschillende gebieden die essentieel zijn voor sociale en economische ontwikkeling. “We hebben bovendien veel stappen gezet om het integratieproces te verdiepen en te verbreden. De realiteit is echter dat we nog niet voldoende samenwerken”, accentueerde de president.

Hij zei ook, dat de realiteit is dat de regio nog steeds van mening verschilt over cruciale onderwerpen. “De realiteit is dat we alles hebben om elkaar te ondersteunen in de economie, de interne markt, het verkeer van goederen en personen en connectiviteit. Maar, de processen om dit te faciliteren gaan erg traag”. Hij zei verder ondanks vooruitgang op sommige gebieden van regionale samenwerking de Caricom nog ver verwijderd is van het bereiken van de gestelde doelen.

“We zijn nu hier in Suriname, met een nieuwe voorzitter en een nieuwe conferentie, en ik heb nagedacht over hoe deze conferentie het verschil kan maken om belangrijke veranderingen op gang te brengen.” Volgens het staatshoofd kan dit alleen met de ondersteuning van alle lidstaten. Hij stelde, dat innovatie in aanpak voor nieuwe strategieën bijzonder belangrijk is. “Leiderschap en bereidwilligheid zijn nodig om als collectief doelen te halen en samen te groeien.”

error: Kopiëren mag niet!