President Santokhi opent 43e Caricom Staatshoofdenconferentie

President Chandrikapersad Santokhi heeft zondag 3 juli als voorzitter van de Caricom de 43ste Reguliere Staatshoofdenconferentie van de regionale organisatie geopend. Bij de officiële openingsceremonie in het Assuria Hermitage High-Rise gebouw in Paramaribo benadrukte hij, dat Suriname vereerd is om gastheer te zijn van de grootse bijeenkomst. De Caricom-voorzitter heette de lokale en internationale gasten warm welkom.

“Hoewel u geen kans krijgt om alles te ervaren wat Suriname te bieden heeft, vanwege de officiële zaken die we de komende dagen moeten doen, bied ik u namens het Surinaamse volk onze warmte en gastvrijheid aan.: Staatshoofden, regeringsleiders, ministers, diplomaten en functionarissen van regionale instituten hebben de ceremonie bijgewoond. Daarnaast was de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, ook aanwezig.

“We bevinden ons op een kruispunt. Dit is het moment om onze inspanningen opnieuw te evalueren, te heroriënteren en opnieuw vast te leggen om duurzame ontwikkeling en welvaart voor de Caribische gemeenschap te verzekeren”, sprak president Santokhi. Hij beklemtoonde, dat leiderschap en bereidheid nodig zijn om breed samen te werken. “Laten we een Caricom-team vormen om samen de top te bereiken.” 

Santokhi gaf ook aan, dat de regionale organisatie een sterke stem heeft, die gebruikt moet worden om eenheid te bevorderen, dialoog te starten en intraregionale samenwerking te vergemakkelijken. Hij belichtte ook het vraagstuk van veiligheid. “Veiligheid kost onze landen individueel veel. Veiligheid is een kritieke kwestie in onze gemeenschappen; onze territoriale en maritieme zones beslaan een enorm gebied. Door samen te werken kunnen we veiligheid garanderen”, aldus president Santokhi. 

Binnen de Caricom is het van cruciaal belang om publiek-private samenwerkingen te bevorderen, gebaseerd op build, operate and transfer. “De overheden moeten faciliteren en de private sector moet het voortouw nemen”, aldus het staatshoofd. Het is volgens hem belangrijk om de connectiviteit tussen lidstaten te bevorderen.

Over de offshore olie- en gasindustrie heeft president Santokhi opgemerkt dat de hele Caricom kan profiteren van de enorme vondsten van deze natuurlijke hulpbronnen in Suriname en Guyana. “Dit is een uitnodiging aan investeerders in de Caribische regio”, gaf de Caricom-voorzitter zijn gehoor mee.

error: Kopiëren mag niet!