COFAP bespreekt financiële issues binnen Caribische gemeenschap

De Community’s Council of Ministers of Finance and Planning (COFAP) heeft zich zondag in hotel Torarica gebogen over financiële vraagstukken binnen de Caribische gemeenschap. Verschillende aspecten die van belang zijn voor economische ontwikkeling kwamen ter tafel. De ontwikkelingen op het terrein van belastingmaatregelen op internationaal gebied en anti-witwassen waren de centrale discussieonderwerpen geweest tussen de ministers van Financiën binnen de Caricom.

De Barbadiaanse premier Mia Mottley was een van de aanwezigen. Zij zei, dat Covid-19 voor instabiliteit heeft gezorgd in de regio. Daarnaast zijn er andere vraagstukken die de financiële positie van landen verder verzwakken. “Wij moeten ervoor waken dat onze burgers hun land ontvluchten op zoek naar stabiliteit.”

Er moeten volgens premier Mottley meer investeringsmogelijkheden geschapen worden om zodoende de omzet in de regio te verhogen en economische ontwikkeling te bevorderen.

De Caricom-leiders zijn het met elkaar eens, dat er van nu af aan niet eerst gewacht moet worden op het moment dat de effecten van maatregelen vanuit ontwikkelde landen voelbaar zijn. De Jamaicaanse minister van Financiën, Nigel Clarke, benadrukte dat Caricom haar stem meteen moet laten horen wanneer besluiten vanuit de ontwikkelde landen negatieve effecten kunnen hebben voor de regio.

Namens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft Pascal Saint-Amans virtueel aan de bijeenkomst deelgenomen. Saint-Amans, die directeur Belastingbeleid is van de intergouvernementele organisatie, heeft een presentatie verzorgd over belastinghervorming en vragen van de deelnemers beantwoord.

error: Kopiëren mag niet!