Klimaattechnologiebedrijf lanceert opgeschaalde installatie die CO2 uit de lucht zuigt

Dat is een fractie van de 36 miljard ton CO2 die vorig jaar wereldwijd werd uitgestoten in verband met energie.

Woensdag wordt begonnen met de bouw van wat ’s werelds grootste installatie zou kunnen worden om kooldioxide uit de lucht op te vangen en ondergronds te deponeren, aldus het bedrijf achter de ontluikende groene technologie.

De Zwitserse start-up Climeworks AG heeft gezegd dat haar tweede grootschalige DAC-fabriek (Direct Air Capture) in 18-24 maanden in IJsland gebouwd zal worden, en een capaciteit zal hebben om 36.000 ton CO2 per jaar uit de lucht te zuigen.

De nieuwe “Mammoth” centrale zal ongeveer 80 grote blokken ventilatoren en filters bevatten die de lucht aanzuigen en de CO2 eruit halen, die vervolgens door het IJslandse koolstofopslagbedrijf Carbfix met water wordt vermengd en ondergronds wordt geïnjecteerd, waar het door een chemische reactie in gesteente verandert. Het proces zal worden aangedreven door een bijna geothermische energiecentrale.

error: Kopiëren mag niet!