Tekort kunstmest in rijstbouw nijpend

Er is een nijpend tekort aan kunstmest voor de rijstbouw in Nickerie. Een importlading die deze week rond deze tijd van de padie inzaai zou moeten arriveren is er nog niet. Het is niet bekend wanneer dat wel het geval zal zijn.

Vooral de kleine padieboeren die hun padie reeds hebben ingezaaid, hebben per ommegaande kunstmest nodig, omdat anders hun aanplant achter zal lopen in groei met als gevolg verminderde oogstopbrengsten. Ter voorkoming daarvan zijn de kleine padieboeren gedwongen zich tot de grote padieboeren en rijstverwerkers te wenden voor kunstmest. Die beschikken wel over wat voorraden. De prijs die zij echter voor een zak kunstmest vragen is erg hoog en varieert nu al rond de SRD 1.600.

De regering heeft voor dit seizoen via een openbare inschrijving 4.500 ton kunstmest laten importeren en de verkoopprijs zou rond de SRD 800 per zak liggen. De huidige situatie rond kunstmest in de rijstsector is heel ernstig. 

NDP-fractieleider Rabin Parmessar heeft dinsdag tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee dringend aandacht hiervoor gevraagd van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Hij wilde van de Landbouw-ministers terstond duidelijkheid hebben over wat er nu gaande is rond de import van kunstmest. LVV-minister Parmanand Sewdien was echter niet bij de vergadering aanwezig. 

Afhankelijke positie kleine boeren

Parmessar schetste de situatie van de kleine padieboer die behalve dat hij erg duur moet betalen voor kunstmest, ook nog gedwongen wordt zijn oogst te verkopen aan de grote rijstboer c.q. rijstverwerker. Voor de aankoop van kunstmest schieten de grote rijstboeren c.q. rijstverwerkers het geld voor en brengen daarvoor rente in rekening die loopt tot aan de oogst. Dit alles werkt kostenverhogend voor de kleine padieboer. Het mogelijk gevolg hiervan is dat de boer straks niet uitkomst met zijn kostprijs.

Parmessar wilde tegen deze achtergrond weten hoe het staat met het Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA), het kredietfonds voor de agrarische sector. Hij wilde weten wanneer dit fonds operationeel zal zijn. Indien het kredietfonds er was, dan zouden de padieboeren in de huidige situatie van een dure kunstmestprijs seizoen kredieten kunnen nemen bij NOFA, waardoor ze niet in een afhankelijke positie ten opzichte van de grote rijstboeren en rijstverwerkers zouden komen te verkeren.

SS

error: Kopiëren mag niet!