Op weg naar Keti Koti 2022 – Deel 26

Keti Koti 1863-2022

Strijdbaar

Burgers van de Republiek Suriname spreken elkaar moed in: Mi na afu sensi, no wan man e broko mi, moet je horen wie dat zegt, de creool die door de last van het Europees kolonialisme getekend, psychisch beschadigd is.

Rebellie

“Je huid is zo rijk als de sterrenhemel, je ritme is rebellie, diepe stromingen die in de rivieren van je ogen lopen. Ze spuwden op je kruin en ze vergiftigden je grond. Ze verbrandden je helden op de brandstapel, maar je stem zal al hun namen echoën. Dit is niet het einde, nee. Het is de geboorte van een nieuw tijdperk!”

Ketenen smelten

“De ziel raast als een orkaan, wild brullend als een ongetemde leeuw. Ze begroeven de ingewanden, ze hielden de gedachten gevangen. Ze probeerden de mensen van hun geloof af te voeren, maar de woede van ons zal de ketenen doet smelten.”

Nieuw tijdperk

“Dit is niet het einde, nee! Het is de geboorte van een nieuw tijdperk. Wij zijn de vrucht, die de erfenis siert van elke vergeten revolutionair geboren in veerkracht, trots als een leeuw. Wij zijn de geboorte van een nieuw tijdperk. Ja, yu no man broki mi”, aldus het vrij vertaald lied -Birth of a New Age – gedicht door Jeangu Macrooy.

Europa zwermt samen

De creoolse zanger vertegenwoordigde met dit zangstuk gastland Nederland op het Eurovisiesongfestival 2021. Macrooy eindigde op de 23e plaats. Bijna helemaal onderaan met 11 punten. Winnaar Italië kreeg 524 punten op zijn naam staan. Aan het kleurrijke optreden van Jeangu Macrooy heeft het zeker niet gelegen. De lage notering wordt niet alleen toegeschreven aan de beoordeling van de jury. Macrooy kreeg nul stemmen van het publiek, omdat vogels van dezelfde pluimage samen zwermen.

Tijdsgeest

Nederland was gastland en heeft zijn beste beentje voorgezet om als land goed voor de dag gekomen. De lage notering zou volgens meningen van de Surinaamse wereldfamilie hebben gelegen aan een aantal factoren die in combinatie met elkaar zorgden voor de lage waardering. Maar het was vooral de tijdsgeest die het optreden besmette. De godheid Europa heeft veel op haar geweten. Zij durft niet in de spiegel te kijken en aan te horen welk onnoemelijk leed het slavernijverleden de mens heeft aangedaan.

Goede en slechte emoties

De zanger zei, dat er geen handleiding voor het leven is, en door te accepteren dat het leven uit hoogte- en dieptepunten bestaat, maak je vooruitgang en kom je dichter bij wie je bent. Emoties, goed en slecht, zijn een universele taal. Hij hoopt, dat het nummer ervoor zorgt dat mensen zich wat minder eenzaam voelen in hun zoektocht naar geluk. Het gaat om openheid en eerlijkheid over hoe de mens zich echt voelt en uiteindelijk dichter bij elkaar zal brengen. 

Macrooy gelooft in de kracht van muziek om mensen samen te brengen. Het is de reden dat hij doet wat hij doet.

Misdaad verdronken

Nederland en Europa zijn nog niet in staat om hun zwart verleden onder ogen te zien. Doet alsof het niet heeft plaatsgevonden en nog steeds plaatsvindt. De gedachten, daden, gevoelens, de zonden worden, van zich afgezet, naar de achtergrond verdreven. Getracht wordt om alles te vergeten. Op deze manier wordt de misdaad verdronken.

Black live matter

De NPS (Nationale Partij Suriname) staat achter: “black live matter, zwarte gemeenschappen leveren anno 2021 nog steeds strijd.” De achterban van de partij stelt, dat de noodtoestand waarin Suriname verkeert een domper legt op iedereen, maar het creools segment lijkt het zwaarst getroffen te zijn.

Lust ontbreekt

“Het wordt betreurd dat de bigi boto Mama Partij net als de creolen ten ondergaat. De partij bloedt dood, omdat het volk geen boodschap heeft aan de politiek, daden, het optreden en de leiderschapsstijl van de leiders. De lust om in partijverband iets ter hand te nemen ontbreekt. Dat niet alleen er broeit wat.”

Laat maar varen

Sinds NPS-heugenis wordt Keti Koti groots gevierd. Dit jaar blijft er daarvan maar een schijntje overgebleven. De viering van het emancipatiefeest is in Grun Dyari aan derden gegund. Dat de NPS 1 juli als partij hoogtijdag laat varen, wordt gezien als onvermogen om voor de dag te komen. “Het kleurrijk gebeuren komt te vervallen. De traditionele toespraak van de voorzitter mogen we vergeten. “Zijn wij zo diep gezonken?”, vraagt NPS-stonfutu Juriaan zich af.

Ondersteuning STVS

Voorzitter Rusland om rekenschap gevraagd: “Wij hebben besloten om de STVS in de gelegenheid te stellen om op 1 juli fundraising activiteiten te houden met het doel het televisiestation te beschermen tegen wateroverlast. Daarmee wordt de nationale zender ondersteund.”

HD

error: Kopiëren mag niet!