Aan culturele kleding voor 1 juli hangt een pittig prijskaartje

Culturele klederdrachten werden vroeger vaker aangetrokken, nu vinden burgers de prijzen van dergelijke kleding te hoog. Anderen denken er anders over. Enkele burgers die inkopen aan het doen waren in het centrum geven tijdens een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat heel wat dingen een rol spelen.

Bansa die een leuke pakje voor haar zoontje aan het zoeken was, zegt dat zij het wel doet voor haar kinderen. “Voor de  kinderen zijn de klaargemaakte pakjes al duur, wat zal het niet voor de volwassenen kosten? Vroeger was stof goedkoop en je kon ook nog een goedkope kleermaker vinden die jouw pak in orde kon maken. Nu is alles duur en enkele kleermakers zijn overgestapt naar een andere branche”, zegt Bansa.

“Je kan een goedkoop pakje kopen, maar dan is het weer verlies. Ze blijven niet lang, want voor kwaliteit betaal je veel. Dus ik besloot dan normaal te kleden. Een culturele kleding aan doen op 1 juli maakt het compleet, maar ik vind dat aanwezigheid belangrijker is. Bij de kinderen gaat het anders, zij kunnen nog ervan genieten, maar je ziet mij niet in een pakje van SRD 1.500 of meer, dan moet ik nog zorgen voor voeding”, benadrukt Bansa. 

Een andere vrouw geeft op haar beurt aan, dat zij vaak genoeg wel een culturele klederdrachten aandoet. “Ik ben van gemengde afkomst en doe van alles en nog wat aan. Een cultureel pakje aandoen vind ik mooi.  Naast het behouden en pronken met je cultureel, geeft het ook een mooie uitstraling. Je kan mij zien in een sari, een inheems pakje, een koto of een mooie Chinese jurk. Bij een feestelijke gelegenheid kleed ik mezelf ook vaak cultureel. Je voelt je ook in de spotlight op dat moment. Het is gewoon mooi en geeft je een ander gevoel. Alle culturele klederdrachten zijn mooi en ook verschillend. De prijzen zijn wel gestegen, maar dat schrikt mij niet af. Ik ben op zo een manier opgevoed, dus voed ik mijn kinderen met mijn roots ook op. Ik geniet van het leven en de cultuur. Ik weet niet hoe morgen eruit zal zien, dus ik maak het beste van.”

Ketura, die foto’s maakt op bestelling en hoofddoeken, ook wel Angisa genoemd, geeft aan dat zij wel veel klanten krijgt. “Er zijn heel veel mensen die een culturele klederdracht aan doen, je hebt zelfs andere bevolkingsgroepen die geïnteresseerd zijn in kleding van een andere etnische groep. Mensen willen zo graag hun culturele kleding behouden, maar staan financieel niet sterk”, zegt Ketura.

“Dus zij gaan dan voor de dingen of kleding die in zijn, waaronder een eenvoudige broek, rok of blouse. Maar, dat betekent niet dat het cultureel gevoel eruit is, het blijft, maar alleen op een andere manier.” Ketura zegt ook dat zij toch veel klanten heeft dit jaar.  Tot zover heb ik het meest verjaardagspakjes gemaakt, voor 1 juli is het maar net een paar. Er blijven mensen geïnteresseerd, zolang de prijzen zakken zullen de mensen hun intrede weer doen”, zegt Ketura.

TM

error: Kopiëren mag niet!