Minister Tjong-Ahin woont National Jaguar Exhibition bij: Tigri ‘A Kownu Fu a Basi”

Minister Silvano Tjong-Ahin van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu, ROM,, heeft woensdag de National Jaguar Exhibition – georganiseerd door het WWF Guianas en de Federation of Visual Artists in Suriname (FVAS) – bijgewoond namens president Chandrikapersad Santokhi in het G-Artblok gebouw.

De bewindsman gaf in zijn toespraak aan, dat Suriname een land rijk aan bos is, waarop wij met z’n allen trots op zijn. “En als natie hebben wij ons gecommitteerd om bosrijk land te blijven. Echter, een bos zonder dieren is een verarmd bos. Als mensheid krijgen we steeds meer inzicht in het samenspel van dieren en planten in onze bossen. Van de dieren onderling, alsook de planten. Het is steeds duidelijker dat het leven systeem is waar de verschillende onderdelen allemaal een rol hebben te vervullen. Wij moeten onze bossen behouden met de rijke fauna die zich daarin bevindt. Dit is onze Surinaamse biodiversiteit”, sprak de bewindsman.

Klimaatneutrale campus

Verder gaf Tjong-Ahin aan, dat de president afgelopen vrijdag de jeugd van onze regio had toegesproken. De jeugd heeft 10 hectare vruchtbare grond van Suriname toegezegd gekregen voor een door jongere geleide moderne Hightech Klimaat Neutrale Campus waar agribusiness creatieve industrieën samenkomen. Een campus die zal dienen voor incubator, research en development. Een plek waar jongeren kunnen experimenteren met nieuwe ideeën en meteorologiën. De eerste tropische innovatie campus, waar jongeren geïnspireerd door de tropisch biodiversiteit van de Surinaamse flora en fauna kunnen werken aan de oplossen van de huidige mondiale problemen.

Vervolgens vroeg de bewindsman extra aandacht aan internationale milieuorganisaties om dit initiatief te ondersteunen, zodat de innovatie campus niet alleen de jongeren zal inspireren met Surinaamse flora en fauna, maar ook zal bijdragen aan het beschermen daarvan. 

De jaguar is een unieke soort van het westelijk halfrond. Op mondiaal niveau is de jaguar de derde grootste katachtige en het dier is de grootste katachtige op ons halfrond. Een machtige intelligente jager. De jaguar is een volledig beschermde diersoort in Suriname, en de populatie is tot zover bekend en onderzocht nog redelijk gezond. En dat wil de regering ook zo houden. Om die reden is de commitering van Suriname aan de zogenoemde 2030 Jaguar Roadmap nog actueel.

Tot slot kijkt de regering uit naar een gedragen en levend nationaal plan voor de bescherming van jaguars. Eén gebaseerd is op feiten en data zodat de juiste besluiten genomen kunnen worden om de “Kownu Fu A Busi” te behouden voor Suriname en voor de rest van de wereld, zodat deze “Kownu” als soort en de bescherming daarvan kunnen bijdragen aan een voortvarend en beter Suriname, aldus Tjong-Ahin.

error: Kopiëren mag niet!