President keurt grond voor DNA-leden te Sabaku Project af

VP beschermt minister GBB en stelt dat niets verkeerd is gedaan 

President Chandrikapersad Santokhi heeft maandag 27 juni op een persconferentie van de regeringstop, gesteld dat de uitgifte van grond aan parlementariërs onethisch is. Het staatshoofd keurt dit af. President Santokhi stelde, dat dit haaks staat op de belofte van grond voor zij die het nodig hebben. Politici hebben geen voorkeursbehandeling.

Voorts stelde hij, dat het volledig dossier is opgevraagd bij het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer, GBB. Volgens president Santokhi houdt minister Dinotha Vorswijk van GBB vast, dat er niets verkeerds is gedaan. Vicepresident Ronnie Brunswijk nam het op voor de minister en stelde, dat nergens staat dat politici geen grond mogen krijgen. Hij stelde echter dat voortaan het volk voorkeur zal krijgen boven politici. 

Minister Nurmohamed; Percelen Sabaku Project mochten niet uitgegeven worden 

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) stelde al eerder dat de uitgegeven beschikkingen voor percelen van het Sabaku Project mogelijk nietig verklaard moeten worden. Er blijkt geen vergunning te zijn gegeven door OW, voor de verkaveling. Toch is GBB overgegaan tot het uitgeven van percelen. OW-minister Nurmohamed schrijft dit toe aan mogelijke onwetendheid bij het ministerie van GBB. Alle vergunningsaanvragen voor verkavelingsprojecten zijn kort na de verkiezingen on hold gezet, zodat er ordening kan plaatsvinden.

Naast het Sabaku Project, zijn er tal van andere projecten waar men is overgegaan tot verkaveling, zonder toestemming van OW. Dat levert burgers nu veel problemen op. 

“De uitgiften zijn in principe nietig”, stelde minister Nurmohamed. Minister Vorswijk stelde in een schriftelijke reactie op de brief van Nurmohamed, dat zij volgens de juiste wettelijke procedures en -grondslagen gehandeld heeft. Vorswijk schreef aan Nurmohamed, dat het project onder ‘vrij domeingrond’ valt en dat een door OW goedgekeurd verkavelingsplan niet vereist is als de verkaveling en uitgifte door de Staat plaatsvindt. Ook zijn de opmetingen en verkavelingen van vrije domeingrond toevertrouwd aan de Dienst der Domeinen, in opdracht van GBB.

Grond voor DNA-leden

Assembleeleden Obed Kanapé (ABOP-fractieleider) en fractiegenoot Edgar Sampie hebben onlangs terreinen toegewezen gekregen van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer. Dagblad Suriname heeft ook informatie waaruit blijkt dat naaste familieleden van Mahinder Jogi (VHP) grond hebben gekregen. 

Kanapé ging zo ver om in gesprek met Maisha Neus van D-Tv toe te geven, dat hij door politieke connecties aan het stuk grond was gekomen. De jonge parlementariër hield vast, dat hij niets verkeerds heeft gedaan en dat het onderdeel is van het jarenlange gebeuren. Hij noemde de publicatie van de toewijzing een politieke zet van de tegenstander. Noemenswaardig is dat VHP’ers Cedric van Samson en Kishan Ramsukul, die met de ABOP in de coalitie zitten, deze vragen hadden gesteld aan de regering. De ABOP’er Kanapé stelde dat als je bepaalde netwerken niet hebt, zaken niet lukken.

“Ik help iedereen”

Kanapé ging door, door aan te geven dat hij een ieder die met achterstand bij hem langskomt probeert te helpen. “Ik gebruik het netwerk om zaken aan te kaarten bij de minister.: Er is een achterstand van enorm veel tijd. Kanapé noemde niet zijn eigen handelen, maar gebrek aan wagens voor de grond inspecteurs het probleem. De volksvertegenwoordiger zei ook, dat hij dit aangekaart heeft tijdens de behandeling van de begroting. Kanapé heeft een terrein voor bebouwing en bewoning gekregen te Sabaku Project.

Minister Vorswijk heeft in De Nationale Assemblee bevestigd, dat dit verkavelingsproject aan de Emelie Alvaresstraat inderdaad is opgekocht door de Staat en hierdoor de kavels de status verkregen hebben van domeingrond. Er zijn intussen ruim 70.000 online aanvragen voor grond gedaan.

error: Kopiëren mag niet!