Pikin Poika neemt begraafplaats na ruim een eeuw weer in gebruik

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, VIDS, meldt dinsdag 28 juni, dat door Theresia Hoogland (84) afgelopen vrijdag te begraven op de oude begraafplaats van Pikin Poika, dit kerkhof na 125 jaar weer in gebruik is genomen. Hoogland was de moeder van dorpshoofd Joan van der Bosch.

“Het was de wens van mijn moeder om in het dorp begraven te worden en ik heb daarom werk ervan gemaakt om de oude begraafplaats te heropenen. We hebben wel een soort nood begraafplaats, maar door aanhoudende regens is die plek onder water”, aldus kapitein Joan van der Bosch van Pikin Poika.

Door een graafmachine in te zetten heeft het dorpshoofd het bos bij de oude begraafplaats opengestoten. Daarnaast hebben ook familieleden van Hoogland de plek met de hand schoongemaakt.

Er zijn daar geen oude graven meer waar te nemen. “Door mondelinge overleveringen van ouderen is de laatste persoon 125 jaar terug daar begraven. Ook zijn bij de begraafplaats twee sjamanen en eveneens natuurgenezers ter aarde gelegd”, vertelt Van der Bosch.

Zij herinnert zich dat 65 jaren geleden een nabestaande toestemming kreeg om drie familieleden op een terrein nabij zijn woning te begraven. De mensen waren omgekomen bij een bootongeluk op de Saramaccarivier. “Hij wilde de overledenen dicht bij zich hebben om het verdriet te verminderen”, zegt het dorpshoofd. De afgelopen jaren zijn nog drie mensen op die plek ter aarde gelegd en het ging om alleen familieleden. Vanwege de wateroverlast, is de heropening van de algemene begraafplaats van het dorp een oplossing. Bovendien is deze plaatst opengestoten, waardoor andere nabestaanden deze kosten niet meer hoeven te maken, zo schrijft de VIDS.

PK

error: Kopiëren mag niet!