ABOP/PL-fractie Assemblee gaat meer als zelfstandige fractie optreden

Coalitie toont meer en meer haarscheurtjes

Tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee dinsdag 28 juni kwam fractieleider Obed Kanapé van de ABOP/PL-fractie tot ieders verrassing plotseling met de mededeling, dat zijn fractie zelfstandig zal optreden in de Assemblee. Tot nu toe was het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien die namens de coalitie het woord voerde.

De mededeling van Kanapé lijkt echter niets meer en niets minder dan een formele mededeling. Immers, in de praktijk treden de diverse fracties in het parlement al zelfstandig, onafhankelijk, op. Maar, wanneer gedebatteerd wordt over een bepaald issue waarin de coalitie een eenduidig standpunt heeft, zal de heer Gajadien het woord blijven voeren namens de gehele coalitie-fractie.

Dat werd bevestigd door Assembleevoorzitter Marinus Bee en NPS-fractieleider Gregory Rusland. Rusland stelde, dat ook zijn fractie zich altijd als een onafhankelijke fractie heeft opgesteld en zal blijven opstellen.

Bee benadrukte nog, dat voor het fractieleidersoverleg altijd de diverse fractieleiders worden uitgenodigd en niet slechts Gajadien als fractieleider namens de coalitie en Rabin Parmessar als fractieleider van de oppositie. BEP-fractieleider Ronny Asabina treedt in de Assemblee ook vaak – binnen de oppositie – op als alleen de fractieleider van zijn eigen partij.

Kanapé stelde, om zijn punt te verduidelijken, dat per direct standpunten van de ABOP/PL-fractie apart door die fractie worden aangevoerd. 

De opmerkingen van Kanapé waren toch voor VHP-Assembleelid Dew Sharman voldoende aanleiding om een schorsing van de vergadering te vragen. Bij terugkeer in de vergaderzaal liet Sharman weten, dat deze ‘kwestie’ verder besproken gaat worden in een huishoudelijke vergadering. 

Het besluit van de kleine ABOP/PL-fractie om nu min of meer zelfstandig op te treden lijkt een zoveelste haarscheurtje te zijn in de coalitie. Mogelijk zelfs een direct gevolg van de actuele Sabaku Project-affaire. ABOP’ers Kanapé en Edgard Sampie hebben percelen toegewezen gekregen op dat project, alsook een paar gezinsleden van het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi. Een duidelijk geval van het voortrekken van personen in bepaalde functies, terwijl gewone burgers vele maanden, jaren, in de rij moeten wachten om uiteindelijk een stukje grond toegewezen te krijgen.

Een en ander leidde ook tot een publiekelijke aanvaring tussen de bewindslieden Dinotha Vorswijk (ABOP) van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer en Riad Nurmohamed (VHP) van Openbare Werken over de wijze waarop gronden in het project zijn afgegeven. Vicepresident en ABOP-leider Ronnie Brunswijk nam het op voor zijn bewindsvrouwe.

Tot slot kan worden geconcludeerd, dat de bekendmaking van Kanapé feitelijk weinig zoden aan de dijk zet en niets zal veranderen aan de politieke gang van zaken in de vergaderzaal van de Assemblee. Het heeft meer weg van een statement, om duidelijk te maken, dat het niet meer zo soepel verloopt binnen de coalitie. Een zoveelste haarscheurtje. Het staat iedere fractie in de Assemblee vrij om eigen standpunten en meningen te ventileren, buiten de algehele coalitie- of oppositie-fractie om en dat is ook een gebruikelijke gang van zaken. De woorden vanuit de ABOP/PL-fractie veranderen daar niets aan.

De mededeling van de ABOP/PL-fractie was dan ook feitelijk een overbodige mededeling, met ogenschijnlijk slechts de intentie om wat zout in een etterende wond te strooien.

PK

error: Kopiëren mag niet!