Wan Okasi: “Uitkering SRD 1.750 voor mensen met beperking verdampt”

In het eerste kwartaal van 2022 heeft de regering de uitkering voor mensen met een beperking opgetrokken van SRD 750 naar SRD 1.750.

De voorzitter van Wan Okasi (de organisatie die opkomt voor de belangen van mensen met een beperking), Aniel Koendjbiharie, wees er toen al op, dat het bedrag nog ver onder de armoedegrens ligt. Ondertussen zijn de prijzen in de winkels gestegen. “Je moet eten, je moet drinken, je moet gezond blijven en het financiële speelt daarbij een belangrijke rol. De verhoging met SRD 1.000 is door de verschuivingen van de prijzen in de winkels ondertussen weer verdampt”, constateert Koendjbiharie.

“Eigenlijk zouden we weer voor een verhoging in aanmerking moeten komen”, merkt de voorzitter van Wan Okasi op. Daarbij vult hij wel aan, geen voorstander van verhogingen te zijn, maar de voorkeur te geven aan stabiele prijzen in de winkels. “Want financiële verhogingen zullen morgen weer verdampt zijn. Je moet dus gaan naar stabielere prijzen, maar is dat momenteel haalbaar?”. vraagt Koendjbiharie zich af.

Hoewel het te laat storten van de uitkering voor de mensen afgelopen maand als een incident wordt, gezien meldt hij de onregelmatigheid. “Normaal ontvangen de mensen hun uitkering op de 20e  van de maand. Dit keer ontving men hun geld op de 23e  van de maand. De mensen maken dan onnodige kosten om naar de pinautomaat te gaan.” De communicatie met de doelgroep zou op prijs worden gesteld, merkt Koendjbiharie op, waarbij de mensen dan zouden weten waar zij aan toe zijn. Toch benadrukt Koendjbiharie dit als een incident te beschouwen, omdat het niet eerder is voorgekomen.

Transport

Koendjbiharie wijst ook op de hoge kosten voor transport. Dat was al duur en wordt duurder, momenteel betaalt men SRD 22 per kilometer met de bus van Wan Okasi. Vooral omdat er ook een begeleider aanwezig moet zijn, noodzakelijk om op een deskundige manier in te kunnen grijpen bij calamiteiten in de bus. In een bus zitten personen met verschillende achtergronden. “Je hebt mensen die verstandelijk beperkt zijn, dialysepatiënten, mensen die dementeren en diverse andere groepen die gebruik maken van zo een dienst.”

Koendjbiharie hoopt op het loskomen van de subsidie om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. “Wij zijn nog bezig met Sociale Zaken.” Ook hoopt Wan Okasi om de ondersteuning vanuit het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) te krijgen. Koendjbiharie wijst verder op het belang om de werknemers goed te kunnen trainen. Op die manier kunnen de mensen voor langere tijd worden vastgehouden.

RB   

error: Kopiëren mag niet!