Tilburg krijgt eerste Brabantse monument voor afschaffing slavernij

In Tilburg wordt op Keti Koti, 1 juli, op het Burgemeester Stekelenburgplein het eerste Brabantse monument voor de afschaffing van slavernij onthuld. Iedereen mag daarbij aanwezig zijn. Dit meldt Indebuurt.nl, Tilburg.

Burgemeester Theo Weterings en Commissaris van de Koning Ina Adema krijgen de eer om het monument te onthullen. Daarnaast zijn er optredens van schrijfster Cynthia McLeod, de makers van het beeld, de Surinaamse dansgroep Josè Tojo Kula en de Antilliaanse muzikante Anastacia Larmonie.

De herdenking begint om 19.30 uur in de buurt van Plan-T. De inloop is al vanaf 19.00 uur. Het programma duurt volgens de organisatoren tot 21.00 uur.

De Tilburgse herdenking wordt voor de vijfde keer georganiseerd door de Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg. Ook de gemeente Tilburg, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis en de bibliotheek Midden-Brabant zijn betrokken.

De Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg vindt dat er in onze samenleving nog steeds sporen van kolonisatie en slavernij zijn. Volgens de stichting zijn de toeslagenaffaire of Tilburgse studentenkamers die alleen Nederlanders mogen huren daar een voorbeeld van. “Keti koti betekent meer dan de gebroken ketenen om de handen en voeten van tot slaaf gemaakten. De ketenen van mensen die op basis van hun kleur in achterstand gehouden worden moeten immers nog verbroken worden van de systemen die dit bewust of onbewust in stand houden. Blijvende publieke aandacht is daarom noodzakelijk. De gemeente Tilburg doet dit door het plaatsen van het eerste slavernijmonument in Brabant”, aldus voorzitter Eardly van der Geld.

Het College van Burgemeester en Wethouders besloot in april 2020 om in Tilburg een monument te plaatsen om het slavernijverleden te herdenken. De selectiecommissie vroeg 3 kunstenaars om een om een schetsontwerp te maken. Tommy van der Loo, Patricia Kaersenhout en het duo Dedden/Keizer (ook wel bekend als Space Cowboys) ontwierpen een monument. Uit die 3 ontwerpen is het ontwerp van Dedden en Keizer gekozen als winnend ontwerp door de selectiecommissie. Inwoners konden online stemmen op hun favoriete ontwerp, aldus de Gemeente Tilburg.

Die commissie bestond uit Tilburgse nazaten van mensen die slachtoffer waren van de Nederlandse slavenhandel.

error: Kopiëren mag niet!