Internationale hulp onderzoek Afobakadam en beheer stuwmeer

De komende maand komt een delegatie van de Nederlandse organisatie voor Toegepast- Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) naar Suriname om een onderzoek uit te voeren naar de integriteit van de Afobakadam. Hiertoe zal heel binnenkort een overeenkomst worden getekend tussen de Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) enerzijds en TNO en de Nederlandse ambassade anderzijds.

Vanuit Brazilië komt ook hulp, maar dan op het vlak van het hydrologisch beheer van het stuwmeer. De hulp uit Brazilië is aangevraagd door de Energie Autoriteit Suriname (EAS). Een Braziliaans bedrijf zal experts naar Suriname sturen om het onderzoek te doen. Het eerste concept van het rapport is reeds in bezit bij de EAS. Brazilië staat bekend om haar vele waterkrachtwerken en de topdeskundigheid die het in huis heeft als het gaat om het beheer van waterkrachtwerken. De Braziliaanse experts worden ook komende maand in Suriname verwacht.

Meteodienst hypermodern

Bij het hydrologisch beheer van het stuwmeer is het belangrijk dat er betrouwbare meteorologische gegevens voorhanden zijn. Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) zei vorige week in de Nationale Assemblee, dat de Meteorologische Dienst Suriname nu wordt gemoderniseerd waarbij alle weerstations over het hele land vernieuwd worden. Dit project wordt uitgevoerd met een “grant” van ruim Euro 1 miljoen van de Europese Unie. Er komt een vervolg op dit moderniseringsproject, dat ook bij de EU is ingediend. Bij bevriende naties zijn verder twee projectvoorstellen ingediend van ongeveer Euro 400.000.

De Meteorologische Dienst Suriname krijgt volgens minister Nurmohamed weer die plaats die nodig is als het gaat om het produceren van betrouwbare gegevens en “state of the art” technologie. De netwerken met het Caribische gebied zijn de afgelopen maanden weer opgepakt en geïntensiveerd. Bij het Caribisch Instituut voor Klimatologische Data op Barbados zijn enkele mensen getraind, en binnenkort worden medewerkers van meteorologische dienst in Suriname getraind.

Wat de hulp uit de VS betreft, die zal komen van het Amerikaans Bureau of Reclamation. Dit bureau heeft de opdracht om een complete analyse te maken van de Afobakadam en alle hulpdammen. Bij de analyse worden hydrologische aspecten ook meegenomen. De Amerikaanse deskundigen worden ook binnenkort in Suriname verwacht.

SS

error: Kopiëren mag niet!