Dansi Dan voor de culturele klederdracht, koto’s en kimonas

De Surinaamse Danitia Marcet heeft haar zaak genaamd Dansi Dan. Het is een uniek kledingzaak. Bij haar kunt u terecht voor het verhuren van koto’s en kimonas en voor het binden van anisas. Danitia vertelt in gesprek met Dagblad Suriname, dat de benaming van haar zaak is voortvloeit  uit haar hobby, dansen en haar naam.

De koto is een creoolse klederdracht ontstaan in de slaventijd. Bij een koto hoort een anisa. Door de tijd heen is er een heel mooie klederdracht van gemaakt. Elke koto en anisa heeft een betekenis. Bijvoorbeeld ‘let them talk’, ‘wacht me op de hoek’.  Er bestaan koto’s voor verschillende gelegenheden, onder andere de verjaardags koto, werk koto, rouw koto en trouw koto. Brokobere koto, bigi koto, moderne koto. Vroeger werden de angisa vooral gebruikt om een boodschap over te brengen. Dansi Dan is ook beschikbaar om iemand te kleden in een eigen koto en ook voor de culturele bijeenkomsten zoals de Aisa poku, kan men bij Danitia terecht. 

Danitia deed het van huis uit en heeft van haar hobby dus haar werk gemaakt. Vorig jaar augustus en november is zij er officieel mee begonnen. In maart heeft zij haar zaak Dansi Dan opgericht. Het is nog een taboe, zij is de enige die ermee naar buiten komt dat zij de koto verhuurd. 

Zij denkt graag aan de groep die bijvoorbeeld slechts voor een fotoshoot de klederdracht nodig heeft. De kosten voor het maken van de klederdracht zijn normaal ook al hoog, dus vind zij het niet raadzaam om het te laten maken voor maar één keer. Dansi Dan komt goed te pas voor de groep die éénmalig een pakje nodig heeft. Een ander feit is, dat anderen die het zich niet kunnen permitteren bij haar in de zaak ook aan hun trekken komen. De animo was niet groot, maar in de Covid-periode waren er toch wel klanten. Nu is de klantenkring aan het groeien, omdat er weer activiteiten mogelijk zijn. Als initiatiefneemster wordt zij ook ondersteund door haar klanten en vertelt men door aan derden over haar onderneming, aldus Danitia in gesprek met Dagblad Suriname. 

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!