Surinaamse taekwondo-legende Eric Lie overleden

Een legende in de taekwondo-sport is overleden, Eric Lie. Dat is vrijdag 24 juni bekend geworden. Eric Lie Kwie Sjoe is een van ‘s werelds hoogst opgeleide taekwondo-grootmeesters en de enige Surinaamse  Taekwondo-Grootmeester. 

In Paramaribo gaf hij les in taekwondo in vooral zijn eigen sportschool.

In 2017 verscheen de mooie documentaire ‘De jacht op mijn vader’ van zijn dochter en schrijfster Karin Amatmoekrim, waarin zij op zoek gaat naar haar vader.

“(…) ‘Taekwondo’, zo legde Eric Lie Kwie Sjoe ooit uit, is de Koreaanse vorm van karate en behoort tot de hardere gevechtsstijlen. Men leert er zich een alleszins positieve geestesgesteldheid aankweken en de beoefenaar zal na verloop van tijd zijn lichaam als wapen gebruiken. Overigens bevindt zich aan ons lichaam een heel arsenaal aan wapens als men die onderkent en toepasselijk weet aan te wenden. Met Taekwondo is men in staat zijn tegenstander (aanvaller) afdoend uit te schakelen’ Dat daarbij als vanzelfsprekend ook kennis der anatomie en natuurwetenschappen aan te pas komen, ligt voor de hand.(…)”

“(…) Eric Lie is de eerste Surinaamse kampioen Taekwondo in alle categorieën, dat wil zeggen leeftijdsklassen en hij draagt met zijn school onmiskenbaar bij aan een stukje jeugdontwikkeling. In dit verband heeft zijn school als eerste gratis lessen gegeven aan materieel misdeelde kinderen, hetgeen aan sommige lieden die de zon niet in het water konden zien schijnen – tegen beter weten in – felle kritiek ontlokte onder het masker van ‘Hij stimuleert de criminaliteit onder de straatjongens!’. Desalniettemin heeft ook toen Taekwondo zijn opvoedkundige waarde bewezen en vele oud-leerlingen zijn nu geachte, prominente burgers en hooggeplaatste functionarissen. (…)”

(Bron: Onze sporthelden. Deel 3 (1999)

error: Kopiëren mag niet!