Stichting Whe Khalwabetjie organiseert op 1 juli Ananas Oogstfeest

Stichting Whe Khalwabetjie is opgericht op 26 maart 2014 te Powakka door Silvia Naarden, voormalige voorzitter. De stichting heeft als doelgroep inheemse vrouwen en kinderen. Whe Khalwabetjie betekent in de Lokono taal “Wij Sterke Vrouwen”. De stichting houdt zich bezig met de welvaart en het welzijn van vrouwen en hun gezin. Maar, het gaat vooral om de ontwikkeling van de inheemse vrouw. De stichting zorgt voor het vergaren van fondsen, uitvoeren of trekken van projecten en ook training die zelfvoorzienend zijn voor de vrouw. 

Stichting Whe Khalwabetjie houdt op 1 juli een Ananas Oogstfeest te Powakka in het district Para. Dit evenement zal gehouden worden in de recreatiezaal van Powakka. Deborah Sabajo, bestuurslid van de stichting (Commissaris Logistiek), zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname, dat het ananas oogstfeest voor de eerste keer gehouden zal worden op Powakka. Het is de bedoeling om dit tot een jaarlijks terugkerend evenement te maken. 

De dag zal traditioneel worden geopend middels een culturele voorstelling. Verder zullen er producten ter verkoop aangeboden worden die met- of van ananas zijn bereid, daarbij kan gedacht worden aan drank en voeding. Verder zullen er ook crafts en inheemse klederdrachten die op de hand zijn vervaardigd, worden verkocht. De plaats zal omgetoverd worden in een ananas kostgrond. 

Sabajo geeft aan, dat het ananas oogstfeest bedoeld is om een stukje van de inheemse cultuur te behouden.

“Vroeger werd in het begin van het oogsten van ananas altijd een feest gehouden, als bewijs van succes op de oogst en dit te delen met de dorpsbewoners. Wij willen niet dat het verloren gaat en dat het blijft bestaan. Het oogstfeest hebben we nu wel een moderne tintje gegeven en gaan het commercieel doen. Het allerbelangrijkste is dat wij de inheemse vrouw bewust willen maken dat er meer met ananas te doen is dan planten en verkopen alleen. Je kan het verder verwerken tot een halffabricaat of eindproduct. Wij willen hiermee het ondernemerschap stimuleren”, aldus Sabajo. 

SK

error: Kopiëren mag niet!