ROS traint dorpelingen Langu in verhoging rijstproductie

Het gebied Langu in het district Sipaliwini heeft afgelopen maand met ondersteuning van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) 100 kilo hoogland rijst geproduceerd, 50 verpakkingen van 2 kilo. 

De beleidsadviseur van ROS, Nabesing Ajeki, die deskundige is op het gebied van landbouw, heeft 30 dorpelingen getraind in het pellen en verpakken van hoogland rijst. “Ik train de mensen om hun productie te verhogen, maar ik train ze ook in het plantsysteem om de rijstarealen met groenbemesting te bemesten. En dat geldt ook voor de pinda,” aldus Ajeki. 

Volgens hem was deze productie eigenlijk bestemd voor eigen gebruik, maar na te hebben vergaderd met de omliggende dorpen, is besloten dat wanneer zij geen rijst meer hebben in hun magazijn, ze bij deze mensen kunnen opkopen. Ajeki: “Wanneer het opgekocht wordt, is het voor de landbouwers duidelijk, dat ze meer moeten gaan produceren. Zo wordt ook de levensstandaard van de mensen op een hoger niveau getild door meer inkomsten te genereren uit hun landbouw.” 

De hoogland rijst kan vergeleken worden met het rijsttype super. Het heeft een biologische kracht, het wordt niet geplant met chemicaliën, de gronden worden ook niet bespoten met gramoxone. Vandaar er een prijs van SRD 30 per kilo is vastgesteld.  

Ten aanzien van de kwakproductie is afgesproken, dat indien de mensen niet over cassavestokken beschikken, ze deze aanvragen bij de organisatie, zodat de kwakproductie wordt gecontinueerd.   

Over ongeveer 4 of 5 maanden zal de landbouwdeskundige weer naar het gebied afreizen. Ook de verpakking van de rijst zal aangepast worden, zodat aan supermarkten kan worden geleverd. 

error: Kopiëren mag niet!