BOG biedt mogelijkheid tot gratis gele koortsvaccinatie

Het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG) biedt burgers de mogelijkheid zich gratis te laten vaccineren tegen gele koorts. 

Gele koorts is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door het gele koorts virus. Het virus wordt overgedragen door tropische muggen. Een uitbraak van deze ziekte verloopt altijd via de gelekoortsmug (Aedes aegypti). 

Gele koorts komt alleen voor in bepaalde tropische regio’s van Afrika en Zuid-Amerika. De klachten kunnen erg verschillen, van milde griep tot hoge koorts met bloedingen. Het kan ook schade veroorzaken aan de lever.  

Dit vaccinatieproject, dat op 10 juni van start ging, duurt tot en met 30 juni. De vaccinatielocaties zijn het BOG, de geselecteerde poliklinieken van de Regionale Gezondheidsdienst en de Medische Zending. 

Vaccinatie tegen gele koorts is noodzakelijk om te voorkomen dat deze infectieziekte Suriname binnenkomt. BOG-directeur Radjesh Orie (zie foto) gaat in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname nader in op deze gratis mogelijkheid van het bureau.

Orie benadrukt dat het van cruciaal belang is dat de Surinaamse samenleving een hoge dekking heeft tegen de infectieziekte. Vooral gelet op de actuele ontwikkelingen van hoge besmettingen met het virus in de buurlanden en andere landen in Zuid-Amerika. “Door de aanhoudende Corona-pandemie zijn alle andere vaccinaties met uitzondering van de diverse corona-vaccins teruggelopen. 

“Het bureau heeft een grote voorraad aan gelekoortsvaccins, ruim 30.000. Deze moeten goed ingezet worden”, geeft de BOG-directeur aan. Een dosis vaccinatie is goed voor immuniteit voor het hele leven. Bijna alle tropische landen vragen naar een gele koorts vaccinatiebewijs, het bekende gele boekje uitgegeven door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

error: Kopiëren mag niet!