Sudhir Binda: “Uitspraken Rikki Jai herkenbaar, Suriname moet niet achter blijven”

De chutney soca artiest Rikki Jai heeft de headlines gehaald met zijn uitspraak “muziekstijl Chutney sterft zonder ondersteuning”. Sudhir Binda is al jaren actief in de Surinaamse muziekwereld en de uitspraak van de collega artiest uit Trinidad heeft Binda geraakt.

“Ik ben het volkomen eens met de uitspraken van Rikki Jai, collega artiest en een goede vriend van mij. Suriname moet niet achter blijven. De uitspraken zijn allemaal herkenbaar voor de Surinaamse entertainmentwereld. Hoewel wij achter zijn met het supporten van cultuur muziek. In alle stijlen ontbreekt die support. De entertainment branche wordt als onbelangrijk behandeld en dat hebben we ook tijdens de lockdown/Covid-periode meegemaakt”, zegt Sudhir in gesprek met Dagblad Suriname. 

Samraj Jaimungal, zoals Rikki Jai echt heet, zei het volgende in lokale media op Trinidad & Tobago:

“Chutney muziek gaat achteruit, maar wie leert de chutney artiesten hoe ze een nummer moeten schrijven of wat zijn de elementen die je in je nummer moet stoppen? Dus als we willen praten over traditie en innovatie, hoe kunnen we dan verwachten dat jongeren echt innoveren als ze geen les krijgen? Indiaas entertainment heeft een goed forum nodig, het heeft de juiste richting nodig, het heeft goed onderwijs nodig. Er is een eenzijdige kijk op cultuur in Trinidad & Tobago. Zelf zit ik al ruim 35 jaar in de cultuur en de verdeling die aan de ene kant van de cultuur wordt gegeven in tegenstelling tot de andere is totaal onevenwichtig. Als je wilt dat mensen innovatief worden, moet iemand het financieren. Ik heb mijn carrière grotendeels gefinancierd. Als je echt innovatie wilt, dan moet de regering inkomen en een grotere rol spelen, erkennen dat het Indo-Trinbagoniaanse aspect ook van groot belang is en dat het de wereld veel te bieden heeft en dat het niet kan worden overgelaten aan de schouders van de artiest alleen.”

De artiest zei ook. dat workshops naar de gemeenschappen moeten worden gebracht. 

De artiest sprak tijdens een webinar georganiseerd door het kantoor van de president van de Universiteit van Trinidad & Tobago (UTT) over “Tradition to Innovation: Fusion Indian Music in T&T”, ter herdenking van Indian Arrival Day 2022.

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!