Consumentenprijzen in mei met 1.5% gestegen ten opzichte van april

Volgens voorlopige cijfers van de Stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zijn de consumentenprijzen op maandbasis (basis: april 2016 – juni 2016) in mei 2022 ten opzichte van april 2022 gemiddeld met 1.5% gestegen. De consumentenprijzen zijn in mei 2022 vergeleken met mei 2021 gemiddeld met 55.6% gestegen.

Het betreft de prijzen opgenomen van 4 mei 2022 tot en met 31 mei 2022, aldus het ABS in een woensdag 22 juni uitgebracht persbericht.

De consumentenprijsindex (CPI) is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden. De CPI wordt vaak “index voor de kosten van levensonderhoud” (COL) genoemd, maar dat is niet geheel juist aangezien in een COL substituties onder meer als gevolg van veranderingen in relatieve prijzen en in smaak wel en in CPI niet worden meegenomen.

Er zitten 316 items in Suriname’s CPI pakket en prijsopnames worden verricht in Paramaribo & Wanica (bij circa 170 meetpunten), Nickerie inclusief Wageningen (bij circa 115 meetpunten), Coronie & Saramacca (bij circa 105 meetpunten), Commewijne (bij circa 120 meetpunten) en in Para (bij circa 120 meetpunten) bij een totaal van circa 630 meetpunten.

error: Kopiëren mag niet!