Tomas Chlumecky: “SLM kan het nog steeds maken”

Inadequaat leiderschap nekslag geworden

“Weet u wat er gebeurt als de SLM failliet gaat? Ik zag het bij Air Jamaica, dat 20 Airbus-vliegtuigen en 2.500 werknemers had toen het in 2015 zijn operaties stopte. Alle banen waren verdwenen, piloten, machinisten, cabinepersoneel gingen naar het Midden-Oosten/China. De goede banen die mensen hadden bij Air Jamaica werden niet teruggevonden. De industrie is verdwenen, geen luchtvaartmaatschappijen op Jamaica vandaag, alleen buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die komen en gaan. Hetzelfde bij Guyana Airways in 2001, en niets sinds ze eenmaal failliet zijn, komen ze zelden weer tot leven en nemen buitenlandse luchtvaartmaatschappijen de routes over. In 2019 stopte Insel Air op Curaçao, op zijn hoogtepunt. Dus waardeer de SLM en probeer het overeind te houden”, aldus luchtvaartdeskundige Tomas Chlumecky.

Groot plan 

“Mijn plan voor de toekomstige SLM dat aan president Chan Santokhi werd gegeven, was voor 14 vliegtuigen in 8 jaar, realistisch. Als je het bos ziet en niet alleen een paar bomen, zoals de vorige en bestaande leidinggevenden! Waarom heeft de SLM nooit meer dan 3 jets tegelijk gehad? Waarom? Te klein denken? Niet goed genoeg? Geen visie? Geen leiding? Geen missie? Als je het bovenstaande had, dan had de SLM vandaag misschien minstens 8 jets kunnen hebben, als ze de ballen hadden gehad om de enorme marktkansen in de ABC’-eilanden te vullen toen Insel Air instortte. Plaats daar gemakkelijk 3-5 vliegtuigen in 2015.”

“In mijn presentatie aan president Santokhi hadden wij een investeerder, een luchtvaartmaatschappij met veel B-737’s. Een grote luchtvaartmaatschappij, die geïnteresseerd was in een win-win PPP (publiek-private samenwerking) en 51% eigendom om beheer en financiën te controleren, iets wat de SLM niet goed aankon. Maar, als je niet eens bedankt voor de presentatie, ga ik je niet helpen. Ik heb niets gevraagd, gewoon normale westerse beleefdheid en wederzijds respect’, aldus  Chlumecky op zijn Facebook-pagina.

Leiderschap

Chlumecky stelt verder: “Dat is leiderschap! Je groeit intern en extern en niemand had de ballen om buiten hun comfortzone te gaan. Ze wisten niet hoe ze bedrijfsontwikkeling of route ontwikkeling moesten doen. Je voegt een route of twee toe, en je krijgt een vliegtuig, wat betekent dat je meer piloten en andere werknemers nodig hebt, en dat doe je bijvoorbeeld 8 jaar en wow, je bent een grote luchtvaartmaatschappij met een interessant nieuw netwerk. Dat is leiderschap, wat de SLM vanaf dag 1 ontbeerde!”

Toekomst 

De luchtvaartdeskundige schrijft ook, dat nu de SLM 30 dagen verwijderd is van een mogelijk faillissement. “Toch is er nog een mooie toekomst, maar niemand in Suriname wil er met mij over praten. Het is jouw toekomst, toch lijkt het alsof ik meer interesse heb in die toekomst dan de Surinaamse leiders. Wanneer ga je leren? De SLM heeft nog steeds een potentieel grote toekomst, maar het moet veranderen, geen cosmetische veranderingen, lippenstift op een varken aanbrengen en het is nog steeds een varken. Grote verandering van top tot teen, de bedrijfscultuur in een gedurfd, deskundig leiderschap dat de SLM wil zien groeien en tegen 2030 dat 14 een vliegtuigen bedrijf van $500 miljoen per jaar met meer dan 1.000 werknemers wil zijn.”

“Nu of nooit, sluit je aan bij Guyana Airways, Air Jamaica, Insel Air, en ALM in de geschiedenisboeken, om nooit meer te zien, of een verjongde luchtvaartmaatschappij worden die CAL en anderen in het Caribische bekken kan uitdagen, met een netwerk dat de Caricom bestrijkt, naar Brazilië, Colombia en vele andere landen”, aldus Chlumecky.

error: Kopiëren mag niet!