Oproep Nederlandse organisaties: Neem vrij 1 juli om afschaffing slavernij te vieren

Verschillende organisaties roepen Nederlanders op om op 1 juli een vrije dag op te nemen om de afschaffing van de slavernij te vieren en duidelijk te maken dat Keti Koti wat hen betreft een nationale feestdag moet worden.

‘Ik neem vrij op 1 juli, tot we allemaal vrij zijn’, is de slogan van de campagne. Organisaties als Nederland Wordt Beter, radiozender FunX en The Black Archives geven hiermee gevolg aan de petitie die ze vorig jaar hierover hebben aangeboden aan de Tweede Kamer.

Op 1 juli is de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in 1863. 

“De dag waarop de afschaffing van de slavernij én het vieren van vrijheid worden gememoreerd, verdient een officiële erkenning”, vinden de initiatiefnemers. “De gevolgen van het koloniale verleden werken namelijk nog altijd door in de huidige samenleving, denk aan institutioneel racisme.”

Vorig jaar ondertekenden ruim 62.000 mensen de petitie.

error: Kopiëren mag niet!