Op weg naar Keti Koti 2022 – Deel 16

Keti Koti 1863-2022

De kosmopoliet

De oudste in ons midden had het over: “De stamboom van de creool heeft veel wortels, takken, bladeren, spruiten en een universele betekenis. Het creools schap is niet voorbehouden aan één land, religie of cultuur.”

Meerdere identiteiten

“De nazaten van de tot slaaf gemaakte Afrikanen hebben meerdere persoonlijke identiteiten. Zij zijn Surinamer en creool. Tegelijkertijd oriënteert dit gemengd ras zich op de Nederlandse (Westerse) arbeidsmarkt en cultuur.”

Het innerlijke

“Ook ondergaan zij invloeden vanuit India, Indonesië, China en andere contreien. Dit en meer geeft de creool het innerlijke van een kosmopoliet, een wereldburger.”

Beroering

“De creool kan thuishoren bij alle beleefde culturen, godsdiensten en denkrichtingen die er bestaan. De interculturele en filosofische verschillen zorgen voor beroering, de emoties laaien op.”

Kondreman

“De creool is te onderscheiden in kondreman in het district en die in de stad. Er zijn verschillen in demografie, gedrag, opvattingen, voeding en behuizing. Er is ook sprake van een generatiekloof en van sociale en economische discrepanties. Bovendien staat de creool onder de gestadige invloed van cultuurimperialisme.”

Wordt vervolgd

HD

error: Kopiëren mag niet!