PAHO: Landen moeten zich inspannen om Covid-vaccinatiegraad van 70% te halen

Nu het aantal Covid-19-gevallen in de Pan-Amerikaanse regio voor de achtste achtereenvolgende week blijft stijgen, heeft PAHO-directrice Carissa F. Etienne de landen opgeroepen hun inspanningen op te voeren om de doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van een vaccinatiegraad van 70% tegen medio 2022 te bereiken.

Vorige week meldden de landen in de regio meer dan 1,2 miljoen nieuwe gevallen van Covid-19, een stijging van 11% ten opzichte van de week ervoor. 

“Dankzij de inzet van donoren en nationale regeringen beschikken we nu over de voorraden en de financiële en technische steun om de landen te helpen de doelstelling van 70% te halen”, zei de directrice donderdag 16 juni tijdens een persconferentie. 

“Onze prioriteit moet nu zijn vaccins om te zetten in immuniteit, ervoor te zorgen dat de doses die we hebben in de armen van de mensen terechtkomen en levens redden.”

11 Landen hebben nog niet eens 40% gehaald

Maar. terwijl 16 landen en gebieden in de regio al 70% van de in aanmerking komende bevolking hebben gevaccineerd en Colombia, Bermuda en El Salvador met 65% op de voet volgen, moeten 11 andere landen zelfs nog een vaccinatiegraad van 40% halen. 

Sinds het begin van COVAX in 2021 heeft het Revolving Fund van PAHO meer dan 142 miljoen vaccins geleverd aan landen in de Pan-Amerikaanse regio en dankzij de inzet van donoren en regeringen beschikt de regio nu over de nodige financiële en technische steun om alle landen te helpen de doelstelling van 70% te halen, aldus dr. Etienne.

Het is daarom “van cruciaal belang dat de landen hun inspanningen verdubbelen om degenen die het meeste risico lopen te beschermen”, voegde zij eraan toe, waaronder ouderen en mensen met verminderde immuniteit, gezondheidswerkers en zwangere vrouwen. 

Om dit te bereiken moeten zij hun inspanningen afstemmen op de bezorgdheid die nog steeds bestaat over vaccins en samenwerken met gemeenschappen om strategieën te ontwikkelen in gebieden waar de dekking slecht is. 

Nu sommige landen beginnen met het terugschroeven van lokale vaccinatiecentra, zoals die in kruidenierswinkels, scholen en lokale marktplaatsen, drong dr. Etienne er bij de regeringen op aan om de middelen verstandig te blijven gebruiken en te proberen de mensen te bereiken waar ze zich bevinden. 

“Covid-pandemie is geen probleem van korte duur”

“De Covid-19 pandemie is geen probleem van korte duur,” zei de PAHO-directeur. En aangezien uit PAHO’s laatste onderzoek naar essentiële gezondheidsdiensten blijkt, dat routine-immunisaties door de pandemie ernstig zijn verstoord, is het van vitaal belang dat landen Covid-vaccinatie in hun nationale immunisatieprogramma’s integreren “zodat we over robuuste diensten beschikken om routine-vaccins te verstrekken, de Covid-dekking uit te breiden en ons beter voor te bereiden op toekomstige noodsituaties”.

Wat betreft de Covid-19-situatie in de regio: in Noord-Amerika is het aantal gevallen de afgelopen week met 71% gestegen in Mexico, en de Verenigde Staten meldt een stijging van het aantal ziekenhuisopnames met 2% en een stijging van het aantal IC-opnames met 4,2%. 

Zuid-Amerika meldde een stijging van het aantal gevallen met 20%, terwijl in het Caribisch gebied het aantal nieuwe infecties met 3,7% toenam.

Centraal-Amerika was de enige subregio die een neerwaartse trend meldde, met een daling van 32% van het aantal Covid-19-gevallen en een daling van 36% van het aantal sterfgevallen. 

error: Kopiëren mag niet!