De politieke sterkte van de NPS in Wanica

De Nationale Partij Suriname, NPS, heeft vanaf 1949 tot en met 25 mei 2020 zetels behaald en behoort tot de oudste politieke partij in de republiek Suriname die nog in de coalitie zit (in de regering Santokhi/Brunswijk). Van 1987 tot en met 2015 is de NPS samen met de VHP en andere politieke partijen gezamenlijk de verkiezingen ingegaan. In 2020 zijn bijna alle politieke partijen zelfstandig de verkiezingen ingegaan.

De politieke partijen PL en de ABOP zijn in bepaalde districten via een lijstverbinding de verkiezingen ingegaan. De kiezers zijn meestal na de verkiezingen de verkiezingsresultaten vergeten. De schrijver van dit artikel zal regelmatig de verkiezingsresultaten publiceren om de kiezers wakker te schudden en hen erop wijzen dat zij niet in de ruimte moeten praten, maar hun verhalen met harde verkiezingsresultaten (cijfers) onderbouwen.

De verkiezingsresultaten van de NPS, per ressort, per kandidaat in district Wanica op 25 mei 2020.

In 2010 wilde de Pertjajah Luhur een betere positie op de NF-lijst in Wanica hebben. Uit de verkiezingsresultaten was gebleken dat de PL in 1996, 2000 en 2005 veel sterker was dan de NPS in Wanica. Maar de koppige NPS wilde de derde positie op de NF-lijst in Wanica behouden. De beledigingen die PL heeft moeten incasseren, heeft toen gemaakt dat de PL uit het Nieuw Front is gestapt en zelfstandig de verkiezingen is ingegaan. Ik zal niet verder over deze materie praten. Ik wil dit stukje politieke geschiedenis wel vastleggen voor anderen die meer willen weten waarom de PL is weggegaan uit het Nieuw Front in 2010.

Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!