Professioneel buikdanseres Francis Rodriguez

De buikdanseres ofwel belly dancer Francis Rodriguez is één van de populaire vrouwen in de Surinaamse danswereld. Rodriguez oefent al ongeveer vier jaar buikdansen uit. 

Volgens de buikdanseres is de isolatie van de bewegingen, dus de techniek om lichaamsdelen onafhankelijk te kunnen bewegen, het belangrijkste en ook de expressie en het smooth maken van de bewegingen. Zij heeft deze dansstijl zelf geleerd via YouTube, ze heeft onderzoekingen gedaan en ook lessen gevolgd in Brazilië voor evaluatie en verbeteringen. Ze doet nog niet aan kennisoverdracht inzake buikdansen, maar als iemand haar voor een specifiek dansoptreden nodig heeft dan is zij bereid dat te doen. 

Ze is één van de weinige buikdanseressen in het land. Volgens haar stromen er meer optredens binnen vanwege de combinatie hard werken aan de choreografie, veel investering in kostuums en marketing. Zij danst het meest baladi en drum solo.

“Baladi wordt gedanst met een jurk in Egypte. Doordat ze hun navel niet mogen wijzen, maar ik maak de meeste van mijn kostuums zelf. Ik kies voor mijn stijl, kostuums die ik leuk vind en ik let niet 100% op welke stijl. Voordat ik een choreografie maak heb ik al een kostuum in mind, want meestal doe ik danspasjes die me rok mooier laten zien en zo de dans ook, bijvoorbeeld verschillende manier van draaien. Ik vind het altijd gezellig wanneer de mensen om me heen dansen. Dat zijn zeker de leukste shows, omdat ik ook de vibe, energie, van ze voel. Anderzijds kan ik meer presenteren en expressief zijn als het publiek zit te bewonderen. Bij dat laatste heb ik meer ruimte en beide type van publiek, show vind ik leuk”, aldus Francis Rodriguez in gesprek met Dagblad Suriname. 

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!