Amerika halveert Summit of the Americas

De Summit of the Americas behoort een samenkomst te zijn van alle leiders van de Amerika’s. Het gaat dan om de landen in Zuid-Amerika, Midden-Amerika, Noord-Amerika en de Caribische regio Het is altijd een cultureel, ideologisch en politiek gemengd gezelschap geweest. Gastheren die zich aandienen om de Summit te houden dienen te vrijheid niet te hebben om de top tot hun feest te maken. Dat heeft Joe Biden nu wel gedaan. Hij heeft een aantal leiders die hij niet lust niet uitgenodigd. En zo heeft Joe Biden de Summit of the Americas namens de VS gecoupt. 

We hebben eerder gezegd, dat de Summit of de Americas een gemengd gezelschap is variërend tussen zeer machtige en straatarme landen, tussen zogenaamde sterke democratien en pure dictaturen. Dat is typisch aan de Summit. De regels van de Summit worden door het collectief van de landen bepaald, waar wij denken dat de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) een belangrijke rol speelt. Dus dan moet het niet mogelijk zijn dat het gastland zijn regels stelt boven dat van het collectief. 

Onze president is ook op de Summit aanwezig en zal ook zich richten tot de andere landen van de regio. Er zijn landen die zich al hebben verzet tegen de houding van de VS. Met deze handelingen van de VS wil het machtige land een sein geven: dat het zijn regels nog aan de regio kan opleggen en dat deze landen dat moeten accepteren. Topleiders uit Mexico, Bolivia, Guatemala, Honduras en El Salvador zijn allemaal afwezig op de negende Summit of the Americas in Los Angeles. De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador kondigde aan de conferentie te boycotten nadat de VS had gezegd Cuba, Venezuela en Nicaragua niet uit te nodigen. Hierdoor wordt de Summit al door kenners als een mislukking van hemisferische proporties genoemd en een wereldwijde schande voor de Verenigde Staten en voor de regering-Biden. 

Obrador noemt de veroordeling van sommige landen door de regering Biden antidemocratisch en hypocriet en zegt dat de afwezigheid van zoveel Latijns-Amerikaanse landen een afname van de Amerikaanse hegemonie betekent. Dat betekent dat de landen de VS niet meer zien als de leider en het machtige land, de big brother. Er wordt geweigerd om als achtertuin te dienen van de VS. Maar, precies zoals Rusland Oekraïne is binnengevallen en het land probeert in te lijven, precies zou de VS dat ook kunnen doen. De dreiging van kernwapens geeft kernmogendheden de mogelijkheid deze acties te ondernemen en andere landen zullen dan toekijken omdat men geen gebruik van kernwapens tegen elkaar wil.   

Migratie en ontheemding staan ​​centraal in de discussies. De Verenigde Staten neemt het voortouw in de inspanningen om te voorkomen dat asielzoekers de zuidelijke grens met Mexico bereiken. Vicepresidente Kamala Harris kondigde dinsdag 1,9 miljard dollar aan nieuwe particuliere investeringsfinanciering aan voor Midden-Amerikaanse landen. Ze noemde het een poging om de migratie uit de regio tegen te houden. Het geld is bedoeld om zogenaamd de kansen op werk te vergroten zodat mensen in hun thuisland kunnen blijven. Maar,critici beweren dat Amerikaanse hulp zelden wordt gebruikt om de levensomstandigheden in Midden-Amerika en andere regio’s te verbeteren. Die hulp wakkert corruptie bij de overheid aan. Gelijktijdig met de start van de Summit of the Americas vertrok maandag een karavaan van duizenden asielzoekers uit de Zuid-Mexicaanse stad Tapachula. 

Landen als Mexico nemen zeer krachtig standpunt in in het boycotten en aandringen. Sommige landen die aanwezig zijn, zoals Chili, hebben aangegeven dat zij dit doen onder protest. De Chileense president heeft aangegeven, dat uitsluiting van een aantal landen inderdaad een teken van gebrek aan respect van de Verenigde Staten jegens de regio is. De kwesties die op tafel liggen met betrekking tot de bevordering van democratie, enzovoorts., moeten democratisch worden besproken, niet door middel van dit soort boycots. 

Met het verzet tegen de VS is de boodschap die Latijns-Amerika verzendt, dat ongeacht de ideologische positionering landen niet meer zullen toestaan ​​dat dit soort van hegemonische oplegging plaatsvindt. Maar, zelfs landen aan de rechterkant, zoals El Salvador of Guatemala, doen niet mee, omdat ze andere soorten verschillen hebben met de Verenigde Staten. Critici zeggen ook, dat de lange als het ware afwezigheid van de VS in de regio dit alle veroozaakt heeft.  

Het idee heeft nu postgevat dat Biden een deel van dat beleid uit het Trump-tijdperk zou kunnen terugdraaien. Voorbeeld hiervan kan zijn de opening van Cuba onder Obama, en dan tot op zekere hoogte ook de opening naar Venezuela, gegeven oliebehoeften in het heden,. Het beleid van de Biden-regering met de top nu, toont aan een voortdurende onderwerping. Er is sprake van afwezigheid van leiders van honderden miljoenen mensen op deze top. Daarom wordt sceptisch gekeken naar de toespraak van de regering-Biden die de Summit als de “meest diverse” typeerde. 

Regionale critici zijn niet blij met de houding van de VS. Het Amerikaanse beleid ten aanzien van Oekraïne (met witte mensen) versus Midden-Amerika en Latijns-Amerika verschilt. Toen Oekraïense kinderen en moeders op de vlucht kwamen voor extreem geweld en politiek asiel aanvroegen, werden ze met open armen ontvangen. Ze werden niet opgesloten en gescheiden zoals kinderen uit Guatemala, El Salvador en Honduras. De macht van de VS is tanende. Kijk bijvoorbeeld naar de macht van China om zijn banken te gebruiken, de bouw infrastructuur in heel Zuid-Amerika, met name Brazilië. Inmiddels is er ook kritiek dat de VS zogenaamde autocratische landen van de Summit uitsluit, maar wel goede contacten erop na houdt met Saoedi Arabië. De houding van de VS heeft kortom meer kritiek dan medestanders. Het geeft aan dat de regio niet meer is wat het was. De VS werd introvert, China deed aan outreach. Het gevolg is te zien in een halve Summit of the Americas.

error: Kopiëren mag niet!