1.133 kilo cocaïne onderschept in haven Rotterdam en twee ‘uithalers’ aangehouden

Het Nederlands Openbaar Ministerie (OM) bericht vrijdag 10 juni, dat in de eerste 10 dagen van juni de Douane tijdens diverse controles 1.133 kilo cocaïne in beslag genomen in de Rotterdamse haven. De Douane kwam de drugs op het spoor na binnengekomen tips. De totale straatwaarde van de onderschepte partijen is ruim 84 miljoen euro. 

Bananen uit Costa Rica

De eerste partij werd ontdekt op 4 juni toen douaniers achter de luiken van een koelcontainer, geladen met bananen uit Costa Rica, 60 kilo verdovende middelen aantroffen. Het fruit was bestemd voor een bedrijf in Rotterdam.

Bananen uit Ecuador

Op 8 juni was het twee keer raak. De eerste keer trof de Douane in een container gevuld met bananen uit Ecuador totaal 24 kilo cocaïne aan. Niet veel later troffen zij wederom in een koelcontainer met bananen uit Ecuador totaal 50 kilo cocaïne aan. De verse bananen waren respectievelijk bestemd voor een bedrijf in Zeeland en Duitsland.

Walnoten uit Chili

De Douane onderschepte vrijdag nog eens 999 kilo cocaïne, verborgen in 35 balen die op dozen gevuld met walnoten lagen (zie foto, bron: OM). De container was afkomstig uit Chili en was bestemd voor een bedrijf in Zwitserland. 

Opvallend aan deze partij drugs was de modus operandi. De balen met drugs konden makkelijk uit de container worden gehaald door zogenoemde uithalers. Op het haventerrein zijn vrijdag ook twee van die uithalers aangehouden. Mogelijk waren zij op het haventerrein voor deze partij drugs. Dit wordt onderzocht. 

Eén verdachte, een 20-jarige man uit Nieuw-Vennep, niet ver van Schiphol,  is inmiddels heengezonden en moet zich op een later moment verantwoorden voor de rechter. De ander, een 24-jarige man uit Rotterdam, blijft wel vastzitten omdat hij vaker op een haventerrein is aangehouden. 

error: Kopiëren mag niet!