Xavi Pawiroredjo maakt mooiste aitkanti-tekening en die krijgt ereplek in WWF-Guianas kantoor

Het was woensdag 8 juni Wereld Oceanen Dag. Een mooie dag om de creativiteit van de leerlingen van de 5e klas van O.S. Nieuw-Amsterdam in het zonnetje te zetten, aldus het WWF-Guianas. Zij hebben deelgenomen aan de aitkanti kleurwedstrijd, georganiseerd door de districtscommissaris van Commewijne Mohamedsafiek Radjab samen met het WWF-Guianas.

De winnaar werd Pawiroredjo Xavi (10 jaar) met een prachtig ingekleurde lederschildpad, oftewel aitkanti. Zijn winnende tekening krijgt een ereplek op het kantoor van WWF-Guianas. Op de tweede plaats eindigde Sahezebad Jayda (10 jaar) en op plek drie Roopnairen Senaya (11 jaar).

Tekenfilm over gevaarlijke reis van aitkanti

De kleurwedstrijd werd gehouden in het kader van de lancering van de korte tekenfilm over de  gevaarlijke reis van de aitkanti. Met de animatie wil WWF-Guianas kinderen en volwassenen bewust maken van het belang van de bescherming van de lederschildpad. Aitkanti’s komen elk jaar naar Suriname om hun eieren te leggen. Maar, nog steeds worden de eieren geraapt om op te eten, hoewel dat streng verboden is. Wie met zeeschildpadeieren wordt gepakt kan in de gevangenis belanden. Door het rapen van zeeschildpadeieren en andere gevaren, dreigt de aitkanti zelfs te verdwijnen uit Suriname.

De districtscommissaris van Commewijne staat achter de doelen van het WWF-Guianas en Natuurbeheer en wil zich inzetten om kinderen bewuster te maken van het belang van het behoud van onze zeeschildpadden, zodat de kinderen deze boodschap makkelijker aan de ouderen kunnen overdragen. Inspecteur Hannoeman gaf aan, dat de bewustwording nog niet is wat het moet zijn, maar het is duidelijk te merken dat de stroperij heeft afgenomen en dat de stropers niet meer zo actief zijn, dankzij de inspanningen van het WWF-Guianas en Natuurbeheer. .

Bekijk de tekenfilm over de gevaren die de aitkanti ervaart op YouTube.

Goede zwemmers

De lederschildpad ofwel aitkanti zijn overigens goede zwemmers. Vele duizenden kilometers zwemmen ze in ‘s werelds oceanen en zeeën.  

Fubica zwemt van Brazilië naar eilandengroep Tristan De Cunha

In juni 2018 werd bijvoorbeeld bekend, dat een lederschildpad, met de naam Fubica, die voorzien was van een GPS-zender door wetenschappers van de Britse Universiteit van Exeter in Brazilië, duizenden kilometers had gezwommen en belandde in wateren rond Tristan De Cunha, een afgelegen groep vulkanische eilanden in de Zuid-Atlantische Oceaan.

Fubica was een van de vier schildpadden die was getagd op een Braziliaans strand tijdens het broedseizoen in november 2017 en was de enige aitkanti van wie de GPS-zender nog steeds werkte, meer dan zes maanden later.

Sommige lederschildpadden blijven in de kustwateren van Zuid-Amerika, terwijl anderen, zoals Fubica, hele oceanen over zwemmen.

Surinaamse Aitkanti zwemt in 2005-2006 helemaal naar Wales, Engeland

Maar, echt bijzonder was de reis van Fubica niet. De Surinaamse lederschildpad Aitkanti werd op 25 juni 2005 door een team van wetenschappers van het WWF-Guianas en Groot-Brittannië en de Caribbean Conservation Corporation voorzien van een zender. Dat gebeurde op het Samsambo strand van het Galibi Natuur Reservaat, een broedplaats van de bedreigde lederschildpad in Suriname. Het kreeg dus de naam Aitkanti.

Nadat de zender was geplaatst konden de wetenschappers de zeer opmerkelijke reis van het dier gaan volgen. Want dat werd het, een opmerkelijke reis. Eind december 2005 bereikte Aitkanti de westkust van Afrika. De eerste zes maanden van 2006 bleek de schildpad daar voor de kust zwemmen en kon zich te goed doen aan kwallen. In oktober zette de vrouwtjesschildpad koers richting Frankrijk. Een maand later bereikte ze de kust van Wales, Engeland, na een reis van 11.500 kilometer (zie de route onderaan). 

Wat er vervolgens met Aitkanti is gebeurd blijft onduidelijk. Voorzover bekend was het laatste contact met de langeafstandszwemmer ergens voor de kust van Portugal, waarschijnlijk op de weg terug naar Suriname, daarna werd geen signaal meer van het dier ontvangen.

Kawana verdrinkt in een drijfnet van vissers

Een op hetzelfde moment als Aitkanti van een zender voorziene andere schildpad, genaamd Kawana, raakte twintig dagen na vertrek van Galibi verstrikt in een drijfnet van vissers in de monding van de Marowijnerivier. Het dier is in het net verdronken, omdat het te lang onder water bleef.

PK

error: Kopiëren mag niet!