Na 13 jaren weer een delegatie Tweede Kamerleden naar Suriname

Een delegatie van de Tweede Kamercommissie van Binnenlandse Zaken is voornemens om in augustus een bezoek te brengen aan Suriname en Caribisch Nederland. Dit bezoek zou in het kader staan van “onderzoek naar het koloniaal verleden”, zo bericht het Nederlandse persbureau ANP donderdag 9 juni.

Nederlandse Tweede Kamerleden bezochten voor het laatst Suriname in 2009. Het waren destijds fractievoorzitters die het land bezochten.

De relatie tussen beide landen belandde in een ijskast toen Desi Bouterse in 2010 de verkiezingen won en aan het bewind bleef tot medio 2020, toen huidig president Chandrikapersad Santokhi het roer overnam.

Dankzij deze overname werd de relatie tussen beide landen voorzichtig gereanimeerd. De eerste reanimatie vond plaats in 2020 toen oud-minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok naar Suriname kwam voor een kort bezoek. Hij woonde toen de viering van 45 jaar Surinaamse staatkundige onafhankelijkheid bij.

Een belangrijk gevolg van de herstelde relatie is de ondersteuning van Nederland aan Suriname en daarbij moet vooral gedacht worden aan technische steun, maar ook hulp bij de bestrijding van de Covid-19-pandemie en de actuele watersnood in Suriname.

Later meer over het komende delegatiebezoek van een groep Tweede Kamerleden aan Suriname in augustus en het doel ervan.

PK

error: Kopiëren mag niet!