“Aan alle slechte dingen komt een eind”

“Hoe wordt er van ons verwacht om dit alles te overleven of te overbruggen”, vraagt een burger zich af. “Van alles in de winkel wordt verhoogd en het enig ding dat het een beetje vergemakkelijkt voor ons als werkenden, wordt nu ook moeilijk gemaakt. Hoe moeten wij het redden?”

Enkele burgers geven tijdens een gesprek met Dagblad Suriname aan dat zij het moeilijk leven niet meer aan kunnen. “Keer op keer krijg je alleen maar verhogingen in plaats van verbetering of herstel. Hoe moet ik het halen zonder een vast inkomen?”, vraagt Tahira zich af. 

Tahira zegt verder, dat zij al heel lang bezig is met het zoeken naar een vaste baan. ”Een werk in een supermarkt of winkel kan je vinden, maar met de uitbetaling haal je het niet. Het is een start, maar lijkt meer op een start naar lenen of problemen toe. Als je geld in je handen krijgt en veel dingen moet doen en niet uitkomt, dan ga je lenen om zo uit te komen en aan het eind van de volgende maand zit je weer in het zelfde ding. Je haalt het helemaal niet in het land. Een paar jaren terug was het moeilijk, maar je kon nog genieten van een ‘spang spang’ bordje eten. Nu is alles duur. Nu zitten velen met de handen in het haar en vragen zich af van hoe zij de dag door zullen brengen”, zegt Tahira.

“Ik zit mezelf elke avond af te vragen van, hoe ga ik verder? Met een schouderklopje aan me zelf stap ik mijn bed in en hoop dat ik de volgende dag ook kan overbruggen.”  Tahira verkoopt sieraden, gemaakt van kralen, in het centrum. Daarnaast heeft zij ook fruit te koop. “Ik moet in een dag ook nog van de ene plaats naar de andere,  anders maak je ook geen koperen cent. Dagelijks hoop ik dat het goed komt, maar men zorgt dagelijks ervoor dat het leven van de burger erger wordt. ”

Een hosselaar, die kleren verkoopt, is nu ook kok geworden om op zo’n manier wat extra centjes te verdienen. “Kok zijn was allang mijn ding, maar ik zag het niet als een werk om geld mee te verdienen. In twee jaren ben ik snel gegroeid”, benadrukt de man. “Net als alle andere hossel, gaat het in het begin moeilijk zijn. Maar als je al in het begin een goede klantenkring hebt, dat lukt het zeker. Tijdens mijn hossel vragen velen van waar zij lekker Surinaams eten kunnen kopen en toen kwam ik op het idee iets zelf te doen. Dankzij mijn klantenkring gaat het de goede kant op, maar toch red ik het niet. Door de verhoging van haast alles is het steeds een uitdaging. Maar, aan alle slechte dingen komt er toch wel een eind.” 

TM

error: Kopiëren mag niet!