15 Jaar cel geëist tegen verdachte in verdwijningszaak Sumanta Bansi uit Hoorn

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdagochtend, 7 juni, in Alkmaar in de zaak rond de verdwenen Hoornse studente Sumanta Bansi 15 jaar cel tegen Manodj B. (42) geëist voor doodslag en het wegmaken van het lichaam. Moord kan volgens justitie niet bewezen worden. Het OM vraagt vrijspraak voor Dwarka B., de vader van Manodj. Er is geen bewijs voor wetenschap vooraf of medeplegen tegen hem, stelt het OM.

Volgens het OM is er geen twijfel, dat Bansi door geweld om het leven is gekomen. Manodj B. zou haar doelbewust hebben omgebracht en daarna haar lichaam hebben weggemaakt.

Tijdens het uitspreken van de eis liepen de emoties hoog op in de zittingszaal. Sumanta’s moeder Sharmila schreeuwde ’Beest!’ in de richting van de verdachten. Ook noemde ze de eis ’te weinig’.

Het staat vast dat de in februari 2018 spoorloos verdwenen Sumanta (22) door geweld om het leven is gekomen. Ze was toen zwanger. Overlijden door een natuurlijke dood, zelfdoding of als gevolg van een ongeval moet worden uitgesloten, net als een vrijwillige verdwijning. Dit stelden de aanklaagsters dinsdagmorgen tijdens het eerste gedeelte van hun requisitoir in de strafzaak, zo schrijft onder andere De Telegraaf.

“Alle levenstekenen zijn na 18 februari 2018 abrupt afgebroken”, zo zei een van de Officieren van Justitie. “Ze is zonder enige aankondiging volledig van de aardbodem verdwenen. Er is geen enkel digitaal spoor, geen enkele indicatie van een voorbereid vertrek en geen enkele aanwijzing dat ze vrijwillig is verdwenen.”

De destijds 22-jarige studente biomedische wetenschappen verdween in februari 2018 van de aardbodem en is sindsdien spoorloos. Sumanta woonde in februari 2018 bij B. en zijn gezin en raakte in verwachting. Zelf was ze blij met de komst van haar kindje, maar door de zwangerschap stond de eer van de Hindoestaanse familie B. op het spel. Bij een eerdere zwangerschap in september 2017 had de studente onder druk van het gastgezin om diezelfde reden al besloten tot een abortus.

Ondanks verschillende zoektochten de afgelopen jaren is geen spoor van de Surinaamse gevonden. Vorige week donderdag doorzocht de politie na een nieuwe tip nog een deel van recreatiegebied de Hulk in Scharwoude, opnieuw tevergeefs.

error: Kopiëren mag niet!