Paul Somohardjo (PL): “Gezondheidszorg primair belang voor de samenleving!”

De problemen die rondom het aanvragen van een basiszorgverzekering zijn, werden voorgelegd aan president Chandrikapersad Santokhi tijdens zijn bezoek, met delegatie, in het afgelopen weekend aan het district Nickerie.

Oproep tot versoepeling en verbetering dienstverlening

Paul Somohardjo, die aanwezig was als staatsadviseur, sprak de hoop uit dat het probleem van het hebben van een basiszorgkaart tot het verleden zal gaan behoren. “De kinderen tot en met 16 jaar en de oudjes die boven de 60  jaar zijn, zijn niet het probleem, het is de groep die ligt tussen de 17 en 59 jaar”, zei hij vol emotie.

Hij riep de president op om de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) de opdracht te geven om de mensen die de zorg het meest nodig hebben een kaar te geven. Hij is van mening dat die mensen het hard nodig hebben, omdat ze al ziek zijn. Ze hebben dus ook geen kracht om achter hun basiszorgverzekering aan te zitte.

Volgens SoZaVo-minister Uraiqit Ramsaran, die deel uitmaakte van de delegatie, zijn er veel zaken die aangepakt moeten worden. Hij legde de nadruk op enkele zaken. De ouders van de kinderen tussen 0-16 jaar mogen wanneer het zover is met het familieboekje naar het SZF-kantoor gaan om hulp te kunnen krijgen. Er zullen nu alleen bij 1 instantie, en dat is het  SZF,  stukken ingediend worden om in aanmerking te komen voor hun basiszorgkaart. Voor de mensen boven de zestig jaar is het straks ook mogelijk om op vertoon van een ID-kaart (om aan te tonen dat het wel gaat om een zestigplusser) hun basiszorgkaart te krijgen. Voor zwangere vrouwen en mensen met een beperking is het wel  van eminent belang, dat er een medisch bewijs gehecht is aan de aanvraag vanwege het feit, dat de SZF geen medische dienst is. Het is de bedoeling dat de aanvragen nu voor vier jaar geldig zijn en niet meer voor 1 jaar. Dit alles is in behandeling bij het ministerie om te voorkomen dat men lang moet wachten op hun basiszorgkaart

Districtscommissaris Senrita Gobardhan

Burgermoeder Senrita Gobardhan was ook aanwezig en sprak de mensen toe. Ze gaf te kennen, dat het hoog tijd is geworden om veranderingen te brengen in het systeem van de basiszorgkaart. Elke burger die gerechtigd is om in aanmerking te komen voor een basiszorgkaart moet. aldus de districtscommissaris, vrij in aanmerking kunnen komen voor zo’n kaart. Ze maakte duidelijk aan de mensen, dat de regering ervoor zal zorgen dat alles wat ze beloofd heeft rustig maar zeker op een correcte manier gerealiseerd zal worden.

Nieuw kantoor Basiszorg in Nickerie

De Afdeling Basiszorg was voorheen gevestigd in een gehuurde pand van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) in Nickerie. Hieraan is immers een verandering gebracht. Er is een Basiszorg kantoor in gebruik genomen zodat mensen die de zorg nodig hebben, de nodige aandacht kunnen krijgen. “Ambtenaren, jullie moeten je werk naar behoren verrichten”, was de oproep van minister Ramsaran aan zijn personeel.

GW

error: Kopiëren mag niet!