6 juni: Dagblad Suriname al 20 jaar toonaangevend en onderscheidend

Dagblad Suriname bestaat vandaag, maandag 6 juni, precies 20 jaar. Normaal gesproken voldoende aanleiding voor een bigi jari feest. Maar, een feest zal niet gevierd worden. Dat zou niet gepast zijn. De algehele financieel-economische situatie van het land, de nasleep en gevolgen van twee jaren Covid-19-pandemie en uiteraard de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan, geven geen aanleiding voor een feestje. De bevolking heeft het zwaar. Burgers zien te snel de bodem van hun portemonnee in zicht komen. De bedrijven hebben het zwaar, door allerlei gestegen kosten. Dagblad Suriname heeft het zwaar, maar weet het hoofd door inzicht, deskundigheid en goed beleid boven water te houden.

Maatregelen waren noodzakelijk

Ook Dagblad Suriname ontkomt niet aan de gevolgen van alle genoemde omstandigheden en situaties. Prijzen van bijvoorbeeld het geïmporteerde krantenpapier reizen de pan uit vanwege gestegen transportkosten. Daarom moest op een moment besloten worden om het aantal pagina’s te verminderen – de eerste editie telde nog 32 pagina’s en dat zijn er vandaag de dag 16, na een periode van 24 pagina’s – en moest de prijs van een krant omhoog naar SRD 5. Maatregelen, die door de leiding van de krant met tegenzin moesten worden genomen, maar noodzakelijk waren om het hoofd boven water te blijven houden. En, dat lukt. 

Vanuit huis werken vanwege de Covid-pandemie werd ook voor de redactie het dagelijkse normaal en dagelijks redactievergaderingen via het inmiddels tot een begrip geworden Zoom. Alles went, alles lukt, ook grotendeels thuis werken. Het goed op elkaar ingespeeld redactieteam kent haar verantwoordelijkheid.

Unieke, kleurrijke krant

Onze lezers en volgers op social media laten Dagblad Suriname niet in de steek en kunnen nog steeds iedere dag genieten van een mooie, unieke en letterlijk kleurrijke in het oog springende krant. De krant onderscheidt zich nog steeds van andere media door haar karakter, uitstraling en inhoud. Foto’s en kleur, dat trekt lezers en het zijn die lezers voor wie een enthousiast, uit het goede hout gesneden en gemêleerd redactieteam dagelijks, zeven dagen in de week, werkt. Alle redactieleden kennen het vak tot in de finesses. Met oog en oor voor vooral de gewone man en vrouw in de straat en artikelen in begrijpelijke taal. Artikelen die mensen – uit overigens alle geledingen van de samenleving, ongeacht hun geloof, politieke kleur, enzovoorts – raken, artikelen ook en vooral over wat gewone mensen dagelijks ervaren en meemaken. Het zijn onder andere die human interest artikelen die mede bijdragen aan het unieke karakter van Dagblad Suriname. 

Overigens, de lay-out afdeling mag niet onvermeld blijven. Die afdeling werkt iedere avond aan de vorming, het uiterlijk van de krant en wanneer zij het werk hebben gedaan, is het de beurt aan de drukkerij die ervoor zorgt dat de krant op tijd gedistribueerd kan worden.

Het ontstaan

Maar, hoe is Dagblad Suriname ontstaan? In het eerste nummer, 6 juni 2002, verscheen een uitgebreid artikel over vier generaties Pierkhan, een naam die onlosmakelijk met de krant verbonden is, waarin onder andere deze woorden zijn te lezen:

“Wie over media in Suriname praat kan nauwelijks om de familie Pierkhan heen. Vier generaties Pierkhan hebben bijgedragen aan succesvol ondernemerschap en aan het vestigen van een mediaonderneming, die vrijwel alle massa communicatieve vaardigheden in zich herbergt. Rashid Pierkhan erfde zijn ondernemingsgeest, vooruitziende blik en passie voor het mediawerk van zijn vader, Noer Pierkhan.” (Noer …) “Over zijn zoon Faried praat hij met een mengeling van vaderlijke trots en voldoening. “Op initiatief van Faried heeft Rapar (waarmee Noer Pierkhan op 10 maart 1957 was begonnen, Radio Paramaribo) na 1980 een hoge vlucht genomen. Een nieuw concept werd geïntroduceerd waarbij het accent werd gelegd op de jonge luisteraars. Het is een groot succes geworden. R.P. The Hot One scoort nog steeds erg hoog. (…)” 

“(…) Vanuit zijn idealisme gelooft Rashid Pierkhan dat Dagblad Suriname zal slagen. “Aan de totstandkoming is een hele studie vooraf gegaan. Het onderzoek wees uit dat er ruime mogelijkheden zijn voor nog een dagblad in Suriname. Het is een uitdaging, maar ik heb de overtuiging dat wij zullen slagen. Faried is een dynamisch mens. Hij weet wat hij wil. Hij heeft met veel toewijding en enthousiasme aan dit project gewerkt”, benadrukt Pierkhan. (…) Een doorslaggevende factor in dit verband is uiteraard ook de loyaliteit en steun van het personeel dat werkt bij Rapar N.V., Rapar Broadcasting Network (RBN), Fatam Publishing en nu bij Dagblad Suriname. (…)”

Over de familie Pierkhan en de bedrijfssuccessen valt veel te zeggen en te schrijven, maar hier beperken we ons tot dat ene al 20 jaren durende bedrijfssucces, Dagblad Suriname.

Geslaagde sprong in het diepe

Faried Pierkhan wilde meer dan alleen radio en televisie en begon uit het niets, na dus een gedegen voorbereiding, op 6 juni 2002 met Dagblad Suriname als alternatief voor de al bestaande kranten. Hij zag een gat in de krantenmarkt en waagde de sprong in het diepe. Het blijkt een geslaagde sprong te zijn geweest.

Volgens enkele medewerksters van Dagblad Suriname kende de krant slechts een paar dieptepunten de afgelopen jaren. Een dieptepunt was medio 2003 toen de hoofddrukker, Ernst Proost, bij een verkeersongeval om het leven kwam. Collega Gerard Stakkel overleed alsnog een maand na het ongeval aan zijn verwondingen. Een tweede dieptepunt was een blackout van de Afobaka Waterkrachtcentrale in een van de eerste 2000-jaren, waardoor de krant ongeveer een week niet kon verschijnen.

Vast en herkenbaar geworden patroon

Ondanks de situatie waarin het land thans verkeert blijft de krant dagelijks verschijnen. Daarnaast worden de website en de Facebook-pagina van de krant dagelijks zeer veel door lezers in binnen- en buitenland bezocht. Een gedreven, flexibele, sociaal betrokken en enthousiaste redactie en directeur, staan daar iedere dag weer garant voor. De krant heeft al vele jaren een vast patroon met een sportpagina, een internationaal- en financieel-nieuwspagina, een entertainment-, redactioneel- en een Vrije Tribune-pagina (ingezonden stukken) en een aantal lokaal nieuwspagina’s. Ze zijn herkenbaar voor de lezers en dat blijft zo.

Dank, en wij gaan voor nog eens 20 jaar!

Tot slot, wil de directie van Dagblad Suriname haar dank uitspreken voor het vertrouwen dat in de krant wordt gesteld door zowel de lezers als de adverteerders. Zij zijn het die een belangrijke schakel zijn in het laten blijven verschijnen van de krant, in weer en wind, in zonnige en donkere wolken tijden. 

Optimisme, gedrevenheid, creativiteit en enthousiasme vieren hoogtij binnen de geledingen van Dagblad Suriname en daarom gaan wij voor nog eens 20 jaar!

PK

error: Kopiëren mag niet!