Belfort niet onder indruk van pogingen hem uit parlement te verwijderen middels initiatiefwet

Het Assembleelid Edward Belfort (ABOP) is niet onder de indruk van de inspanningen van zijn fractie om middels een initiatiefwet hem uit het huis van het volk te verwijderen. Volgens de politicus hebben nieuwe wetten geen terugwerkende kracht. Belfort zegt ook dat de mensen hem hebben gekozen.

“Ik heb de fractie niet verlaten en doe vandaaruit mijn werk, echter word ik daarin gehinderd. Nu is men zover gekomen om de hele Terugroepwet om mij te wijzigen”, reageert Belfort op de ontstane situatie. 

Belfort merkt op dat hij namens het volk werkt. “Ik ben geen ja-knikker namens de partij. Een partijraad is bij elkaar gebracht om een royement door te voeren.” De volksvertegenwoordiger ziet hierin een gevaar voor anderen na hem. “Het is ook in strijd met de wil van het volk. Straks als deze wet wordt aangenomen kan een partijraad via het royement voor een andere samenstelling in het parlement zorgen.”

Hij benadrukt nogmaals, dat wetten geen terugwerkende kracht hebben. “Al wordt die wet aangenomen, ik blijf in het parlement”, merkt Belfort op. Dit terwijl de initiatiefwet juist beoogt, dat een geroyeerd Assembleelid zijn of haar zetel inlevert. 

“Wat vandaag voor Belfort geldt zal morgen ook voor anderen gelden”

Belfort verklaart waarom hij hiervan uitgaat: “Ik blijf in het parlement, want ik ben op basis van het oude systeem aangenomen, deze wet zal voor het nieuwe parlement gelden.” De volksvertegenwoordiger zegt zijn werk te blijven doen. “Wat vandaag voor Belfort geldt zal morgen ook voor anderen gelden, met dezelfde stok zullen ook anderen geraakt worden”, zegt het parlementslid. “Wie een kuil voor een ander graaft, valt er zelf in”, vervolgt de politicus.

Hij zegt verder, dat hij als Assembleelid slechts aankaart wat de mensen zouden moeten doen. “Want er was veel aan het volk beloofd”, licht hij toe. Ook laat hij nog weten, dat als hij toch uit de Assemblee verwijderd wordt, hij dan naar de rechter zal stappen, omdat hij dan de rechtmatigheid hiervan betwist.

RB

error: Kopiëren mag niet!