“Ananasverkoop gaat momenteel goed, maar het kan beter”

In gesprek met Dagblad Suriname vertelt Deborah Sabajo, een ananas onderneemster in het dorp Powakka (Para), dat het momenteel goed gaat met de verkoop. “Maar, het kan beter. Het is te begrijpen dat alles nu duur is en dat men eerst de hoofdzakelijke middelen zal aanschaffen”, zegt Sabajo. 

Aan haar wordt gevraagd of er verlies is geleden door de zware regens en wateroverlast dit jaar antwoordt zij: “Als ik mag denken aan andere inheemse dorpen waar de weg niet verhard en slecht is, hebben zij wel verlies geleden. Op Para is er geen sprake van wateroverlast. Bij onze ananasgronden gaat het meer om savannevegetatie en hoogland. Als ananasboer moet je wel weten waar jij je ananas grond aanlegt. Wat ik wel heb opgemerkt bij de ananas zelf is, dat door veel regen, water in de plant van de ananas is gaan zitten waardoor zo een vrucht bij de rijping van de bodem zacht wordt en bedorven raakt. Maar, als ananasboer moet je oplettend zijn anders kun je groot verlies lijden.”

De prijs van een kleine ananas is SRD 20 tot 25. Een grote ananas kost SRD 100 tot SRD 120. De meeste ananassen in het dorp worden door groothandelaars opgekocht en verkocht. Sabajo verkoopt haar ananassen zelf aan de consumenten en wel op verschillende locaties, zoals in de districten Para, Saramacca, Commewijne en Paramaribo.

Sabajo laat verder weten dat geïnteresseerden haar Facebook-pagina “Debby Saba” kunnen volgen voor wat betreft haar locatie.

SK

error: Kopiëren mag niet!