Overgewicht

Een vrouw zat te vertellen over haar ervaringen tijdens een busreis: ‘In de bus was er al een sfeer van irritatie omdat een van de vrouwen door de omvang van haar lichaam veel ruimte in beslag nam. Bij aankomst werd de irritatie nog groter omdat de gastvrouw naar een stoel moest zoeken die het gewicht van de vrouw kon dragen. De vrouw vroeg op een gegeven moment of ze naar het toilet mocht. Een van de dames fluisterde tegen de ander: ”O mi Gado ik hoop dat die wc-bril bestand

is tegen het gewicht van dat grote achterwerk. Bij de andere aanwezigen straalde de irritatie er ook van af, maar zij kozen ervoor om te zwijgen’

Dit voorval was voor mij een eyeopener, ik heb er nooit bij stilgestaan dat dik zijn een bron van irritatie kon zijn voor anderen. Ik kan heel goed begrijpen dat een zwaar en vervormd lichaam geen prettig gezicht is voor zowel de persoon zelf als anderen. Hangbuiken, lebber billen, dikke dijen die bij het lopen tegen elkaar aan schuren, kinnen die overlopen in de nek, vervormen het lichaam.

Mijn gedachten waren altijd: ”Elk mens moet voor zichzelf bepalen of hij wel of niet dik wilt rondlopen.” Echter, door de negatieve opmerkingen van die mevrouw, ben ik gaan beseffen dat overgewicht voor een ander een last kan zijn.

Toch denk ik dat men niet alle dikke mensen over één kam mag scheren met het verwijt van vraatzucht. Er is vaak geen duidelijke oorzaak voor overgewicht. Doorgaans is er sprake van een combinatie van factoren, zoals een overmatige consumptie, ongezond eten (veel suikers en vet) en te weinig beweging. De omgeving waarin de persoon zich bevindt, ligt vaak hieraan ten grondslag. Ook een aantal andere factoren kunnen de kans op overgewicht sterk vergroten:

bijvoorbeeld gebruik van medicatie, erfelijkheid, ziekte.

Laatst hoorde ik op het journaal dat twee derde van de Nederlandse bevolking kampt met overgewicht. Overgewicht kan grote invloed hebben op de algehele gezondheid en levensduur van mensen. Zo kan overgewicht een (mede)oorzaak zijn van verschillende gezondheidsproblemen en aandoeningen, zoals: Diabetes, galstenen, spataderen, aderverkalking, hoge bloeddruk, hersenbloeding, hartinfarct, trombose, aandoeningen aan spieren en gewrichten. De medische verzorging van deze mensen kost de staat handenvol geld. Ernstig overgewicht kan ook leiden tot slaapproblemen, slaapapneu, jicht en ademhalingsproblemen. Kortom, het is duidelijk dat overgewicht bijdraagt aan een verminderde kwaliteit van leven.

Drie aspecten spelen een cruciale rol bij de preventie van overgewicht, namelijk: voeding, beweging en gedrag.

Een elementaire kennis over voeding is daarom een belangrijke stap naar een gezond eetpatroon. Kies bewust voor gezonde producten. Beperk maaltijden en bezondig je niet aan tussendoortjes. Probeer veel te drinken.

Voldoende bewegen is cruciaal om het gewicht op peil te houden.

Het is belangrijk om op reguliere tijden te eten. Het ontbijt is bijvoorbeeld een maaltijd die eigenlijk niet mag worden overgeslagen.

Een ongezonde leefstijl speelt vaak een rol bij het ontstaan van overgewicht. Bij leefstijl denkt men in eerste instantie aan een ongezond eet- en drinkpatroon en te weinig beweging. Minder bekend (maar zeker niet minder belangrijk!) zijn ook chronische stress- en slaapproblemen. Bij chronische stress is het stresshormoon cortisol verhoogd. Cortisol zorgt niet alleen voor ‘snack-trek’, maar ook voor ophoping van vet in voornamelijk de buik. Daarnaast zorgt cortisol voor de afbraak van spieren.

Voorkomen is beter dan genezen. Zodra een mens gewichtstoename bij zichzelf vaststelt, komt het karakter om de hoek kijken. De een zal er alles aan doen om dat overgewicht terug te dringen omdat hij of zij beseft dat het voor de eigen bestwil is en de ander zal er onverschilliger tegenover staan en er niets aan doen. Het gaat niet alleen om het afvallen, maar er moet een mindshift plaatsvinden.

Bijvoorbeeld, veel mensen stoppen pas met eten als hun bord leeg, terwijl ze moeten stoppen als hun maag het sein geeft vol te zijn. Door blijven eten, heeft tot gevolg het uitrekken van de maag. Hoe groter de maag, hoe meer je blijft eten.

Jouw gewichtstoename wel of niet aanpakken, is je eigen keus. Maar probeer bij dat besluit niet alleen rekening te houden met jezelf, maar ook enkele belangrijke punten mee te nemen.

– Jouw medische zorg doet financieel een extra aanslag op de staatskas.

– Het kan een zware belasting zijn voor je omgeving, bijvoorbeeld een stevige stoel, tweemaal de normale ruimte bezetten in een bus of vliegtuig.

– Als je ziek bent, kan een ander dat gewicht niet tillen.

Omgekeerd zal ook de omgeving moeten proberen om niet direct te oordelen, daar we niet weten wat de oorzaak is van die gewichtstoename. Bij de een kan het daadwerkelijk te veel en ongezond eten en te weinig bewegen zijn, maar bij de ander kan het een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld ziekte. Laten we daarom een beetje rekening houden met elkaar.

“To judge others is human. To keep your opinion about others to yourself, is having class.” 

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!