Aanschaf flowcytometer voor St. Vincentius Ziekenhuis zal levens redden

Via media wordt vaak financiële hulp gezocht voor onder andere kinderen die naar Colombia worden uitgezonden voor medische behandeling vanwege acute leukemie. Ook vicepresident Ronnie Brunswijk heeft deze verzoeken gehad en heeft niet geschroomd zijn bijdrage te leveren. De kosten voor het uitzenden, de verdere diagnostiek, behandeling en follow up kosten bedragen al gauw gemiddeld enkele tonnen Amerikaanse dollars. 

In het St. Vincentius Ziekenhuis is de hematoloog voor diagnostiek geheel afhankelijk van de enige patholoog in Suriname. De uitslag van een onderzoek kan gemiddeld zes weken duren, waardoor het voor sommige patiënten te laat is. Bij een acuut geval is de patiënt meestal al overleden voor de uitslag bekend is. Maar, de wachttijd kan verkort worden naar één of twee dagen als het onderzoek wordt verricht middels flowcytometrie (FACS). Niet alleen de wachttijd, maar ook de kwaliteit en accuraatheid van de diagnose zijn hiermee gediend, zo meldt het Directoraat Volkscommunicatie van het Kabinet van de Vicepresident vrijdag 3 juni.

Het ziekenhuis heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid benaderd om na te gaan of het mogelijk is zo’n apparaat aan te schaffen. De bewindsman presenteerde het voorstel in de Raad van Ministers (RvM). Vicepresident Brunswijk was gelijk te vinden voor dit voorstel. Het voorstel werd op 18 mei goedgekeurd. 

Door de korte wachttijd, verbetert de overlevingskans en de kwaliteit van het leven van de patiënt. Met de goedkeuring van dit voorstel zullen jaarlijks 250 mensen met een verdenking van bloedkanker, dus niet alleen acute leukemie, een diagnose hebben en behandeling ondergaan. 

De aanschaf voor de flowcytometer kost ruim US$ 260.000 en zal komen uit de begroting van het ministerie van Volksgezondheid. De aanschafprijs is door het behandelen van drie kinderen met acute leukemie in Suriname weer terugverdiend.

error: Kopiëren mag niet!