Renovatie ambassadegebouw in Brussel kost ruim SRD 15 miljoen

Het Directoraat Volkscommunicatie van het Kabinet van de Vicepresident meldt donderdag 2 juni, dat sinds 2019 de autoriteiten in België de ambassade van Suriname in Brussel, aan de Franklin Rooseveltlaan 1050, hebben aangeschreven over de staat van het gebouw. Het pand, waarin de ambassade is gevestigd, is eigendom van de Staat Suriname en verkeert in een zeer deplorabele staat. 

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zei in de Raad van Ministers (RvM) van 11 mei dat een bedrag van ruim SRD 15 miljoen nodig is voor de renovatiewerkzaamheden. 

Per diplomatieke nota van 25 april wordt echter met ingang van 1 januari 2022 het eigendomsgebouw van de Staat Suriname te Brussel niet aangemerkt als een officieel gebouw, conform de protocolgids van het Koninkrijk België, waarin staat “de missie heeft de bijzondere verplichting haar officiële gebouwen dermate te onderhouden dat de berschermingsplicht lastens de ontvangende staat niet wordt verzwaard, zoniet kan de status van officieel gebouw worden ontnomen.”

Vicepresident Ronnie Brunswijk, die de Raad voorzit, heeft er geen moment aan getwijfeld om goedkeuring voor dit voorstel van de bewindsman te verlenen. Het benodigd bedrag zal uitgesmeerd worden over een periode van twee jaar, aldus het Directoraat Volkscommunicatie. 

Om de residentie leefbaar te maken is door de ambassade te Brussel urgent een stappenplan aangeboden met de bedoeling deze in de uitgezette periode te realiseren. 

Overigens, het is president Chandrikapersad Santokhi die gaat over het buitenlands beleid en de uitvoerder in deze is de bewindsman van BIBIS, Albert Ramdin.

error: Kopiëren mag niet!