Minister Ramdin neemt commentaar Jeruzalem ambassade ‘serieus’

Minister Albert Ramdin liet tegenover ABC Actueel weten, dat hij de commentaren rond de ambassade Jeruzalem, Israël, serieus neemt. Hij gaf te kennen dat Suriname de banden met Israël verder wil aanhalen. Hij ziet daarvoor redenen genoeg.

In zijn reactie leek hij naar het schijnt zich niet te storen aan de opdracht van de Nationale Assemblee. Ook op de verklaring van vicepresident Ronnie Brunswijk, die dinsdag in de Assemblee zei, dat de regering geen ambassade heeft goedgekeurd, reageerde de minister niet. Volgens Ramdin, minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), heeft alleen de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) een brief geschreven. Eerder had Assembleevoorzitter Marinus Bee dinsdag in heldere bewoordingen al gesteld dat Suriname geen ambassade moet openen in Jeruzalem.  

Vicepresident Brunswijk: Geen ambassade in Jeruzalem

Brunswijk had dinsdag dus gezegd, dat Suriname nooit gesteld heeft dat een ambassade geopend zal worden in Jeruzalem. De Surinaamse regering heeft op dit moment alleen maar een niet-residerende ambassadeur benoemd, aldus de vicepresident dinsdag in De Nationale Assemblee als antwoord op vragen van enkele parlementariërs. De parlementsleden stelden vragen naar aanleiding van geluiden in de samenleving als zou minister Ramdin nu op bezoek zijn in Israël om de mogelijkheid te bekijken een ambassade in Jeruzalem te openen.

Brunswijk verzekerde het parlement dat de regering rekening zal houden met de gevoelens van de Islamitische gemeenschap in Suriname als het gaat om de vestiging van een post in Israël. 

Relatie versterken

Minister Ramdin moet de president nog informeren over de stand van zaken rond de diplomatieke betrekkingen met Israël. Hij gaf aan dat er gesprekken zijn gevoerd met Israël over een functionele samenwerking op verschillende gebieden. Hij heeft onder meer gesprekken gevoerd met zijn ambtgenoot Yair Lapid. Met name op technologisch en agrarisch gebied kan substantieel samengewerkt worden. Ook op het gebied van volksgezondheid en toerisme wil Ramdin samenwerken.

error: Kopiëren mag niet!