DA’91 fel tegen ambassade in Jeruzalem: “Wij moeten dit ongedaan maken”

Partijvoorzitter van DA’91 – en diplomaat  – Angelic Del Castilho, reageert geschokt op het nieuws, dat de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, toezeggingen heeft gedaan om een ambassade in Jeruzalem te openen. Suriname zou daarmee het vijfde land in de wereld zijn met een ambassade in deze stad.

“Dan ga je akkoord met de bezetting van de Palestijnse staat en werk je mee aan de verzwakking van de positie van vredesbesprekingen over de positie van Jeruzalem. Hierbij worden ook de internationale regels overtreden. En wanneer wij een keer een beroep zullen doen op de internationale regels dan is de vraag waarom dit wel voor ons zou moeten gelden en niet voor de ander”, merkt Del Castilho op.

De regering moet dit volgens haar hard corrigeren. “Het is een onhoudbare situatie voor de minister van buitenlandse zaken, vooral na HPSG en New SURFIN. Dit is geen vergissing, dit is wereldnieuws wat Suriname gedaan heeft.” 

“De minister zou bedankt moeten worden”

Del Castilho zegt dat zelfs wanneer er een correctie plaatsvindt dit met veel gezichtsverlies gepaard gaat. “Ook de relatie met Israël zal een deuk oplopen, omdat wij iemand hebben gestuurd die een boodschap heeft gegeven die niet wordt gedragen in het land. Dit wordt in de diplomatie niet gewaardeerd.” Volgens Del Castilho zou de minister bedankt moeten worden. “Het gaat om een zeer ernstige zaak, de minister moet worden teruggeroepen zodat hij kan verklaren wat daar is gebeurd, wat hij heeft gezegd en met welke bevoegdheid hij dat gedaan heeft”, reageert de politica. Zij wijst op de consequenties indien buiten de bevoegdheden is getreden. “Omdat wij als land ons niet steeds kunnen afvragen wat ons overkomt iedere keer wanneer er een buitenlandse reis wordt gemaakt.”

Wetgeving

“We handelen in strijd met internationale wetgeving en met de Grondwet, die ons oproept om bij te dragen aan de internationale wereldvrede en harmonie. Dit is in diplomatieke taal een ontzettende blunder”, zegt Del Castilho. “Wanneer Israël met ons aan tafel had gezeten en het voorstel had gedaan voor een ambassade in Jeruzalem dan had Ramdin, die over genoeg kennis hierover hoort te beschikken, in feite direct kunnen zeggen dat Suriname dat niet gaat niet doen, omdat Suriname haar samenleving daarvoor niet leent. Bovendien zijn er VN-conventies die een ander pad beschrijven en wij conformeren ons aan de internationaal geldende regels”, stelt Del Castilho. 

Ook de eventuele overweging van Tel Aviv had volgens Del Castilho nog niet in de pers gemoeten, aangezien het niet tot het plan van de regering behoort, zoals vicepresident Ronnie Brunswijk dat dinsdag in de Assemblee heeft aangegeven. “De zaken hadden hier thuis moeten worden voorgelegd, om na te gaan hoe de gedachten in eigen land over deze kwestie zijn”, regeert de partijvoorzitter van DA’91. 

Del Castilho benadrukt nogmaals, dat dit tegen het internationaal recht ingaat en dat er toezeggingen worden gedaan, waarbij “Ramdin een overeenkomst aangaat, omdat de Israëlische counterpart aangeeft dat partijen deze overeenkomst zullen aangaan”. Hieruit maakt Del Castilho op, dat met deze toezegging Suriname is gecommitteerd. “Wij moeten dit ongedaan maken”, vervolgt de politica. Zij stelt dat het vertrouwen in het ministerie van Buitenlandse Zaken hierdoor wel omlaag gaat.

RB

error: Kopiëren mag niet!