Besluit vestiging Surinaamse ambassade in Jeruzalem is controversieel

Regering en voorlichtingsdienst hebben nog niet officieel gereageerd

In Israël werd maandag bekendgemaakt, dat Suriname een ambassade gaat vestigen in Jeruzalem en niet in de hoofdstad Tel Aviv.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid maakte het nieuws in een tweet bekend na een ontmoeting met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. 

Ramdin’s bezoek aan Israël – na zijn bezoek aan Marokko, waar een ambassade en een consulaat in gebruik zijn genomen – is het eerste bezoek aan Israël van een topfunctionaris uit Suriname sinds het in 1976 diplomatieke betrekkingen aanknoopte met de Joodse staat, aldus de krant The Jeruzalem Post.

De tekst van de tweet van Lapid: “Suriname will open an embassy in Israel’s capital, Jerusalem. Today, during our meeting in Jerusalem, Surinamese Foreign Minister Albert Ramdin informed me that his country plans to soon open an embassy in Jerusalem.

Dank u wel Suriname!

Thank you Suriname!”

De mededeling van Ramdin over de vestiging van een ambassade in Jeruzalem ligt internationaal gevoelig, omdat de status van Jeruzalem omstreden is. Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverde Israël het oostelijke stadsdeel. Tegenwoordig beschouwt Israël heel Jeruzalem als Israëlisch grondgebied en als de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van het land. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Ramdin: “Jeruzalem is het bestuurlijk centrum”

‘”Jeruzalem is het bestuurlijk centrum en daarom willen we daar een ambassade. We willen de functionele, technische en commerciële samenwerking met Israël versterken. Er moet niet emotioneel op gereageerd worden, we moeten nuchter blijven”, aldus Ramdin tegenover de Nederlandse omroep NOS, dat een correspondent heeft in Israël. 

“We hebben de intentie uitgesproken”

Ramdin vertelde het persbureau Reuters, dat hij niet zeker weet wanneer de ambassade zou openen. “We weten het nog niet. We hebben de intentie uitgesproken. Het overleg over hoe en wat gaat nu van start”, zei hij.

Plaatsvervangend directeur-generaal Yoni Peled van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in de Israëlische krant The Jerusalem Post, dat het bezoek van Ramdin aan zijn land een mijlpaal is in de onderlinge betrekkingen. “Israël zal betere toegang krijgen tot het Caraïbisch gebied en Suriname krijgt toegang tot onze technologie en investeerders.” Ook zei hij, dat Suriname “geïnteresseerd is in het verbeteren van de betrekkingen met Israël”. Ze zijn vooral geïnteresseerd in de technologie ervan op het gebied van landbouw en water, aldus Peled.

Humanitaire hulp Israël voor slachtoffers overstromingen

Israël is van plan om Suriname humanitaire hulp te sturen om de slachtoffers van de recente overstromingen in het land te helpen.

Tot nu toe hebben alleen Amerika, Guatemala, Honduras en Kosovo een ambassade in Jeruzalem. Brazilie, de Dominicaanse Republiek en Malawi en Equatoriaal Guinea hebben plannen om ook een ambassade in Jeruzalem te willen openen.

Controversieel

Volgens het Nederlandse dagblad Trouw is het besluit om een Surinaamse ambassade in Jeruzalem te vestigen “een controversiële stap, omdat de Palestijnen Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad zien. Israël heeft de hele stad sinds 1967 in handen en riep in 1980 heel Jeruzalem uit tot hoofdstad van het land. Volgens de Verenigde Naties ging de inlijving van Oost-Jeruzalem in tegen het internationaal recht”.

Nadat het de woorden van minister Ramdin via de tweet van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, lokale media en internationale media wereldwijd bekend werden, zijn die woorden her en der ingeslagen als een bom. Velen vragen zich af wat Suriname heeft bewogen om deze stap te zetten, immers Suriname heeft begin februari 2011 de Palestijnse Staat erkend. De komst van een ambassade in Jeruzalem zal absoluut niet in goede aarde zijn gevallen onder de Palestijnen.

Erkenning Palestijnse Staat begin 2011 viel ook niet overal goed

Destijds, in februari 2011 sprak het Platform van Christelijke Leiders (PCL) in Suriname zijn ongenoegen uit over de erkenning van Palestina door de regering van president Desi Bouterse, Volgens de kerkleiders had de regering er beter aan gedaan een “neutrale middenpositie” in te nemen.

Het zat de kerken dwars, dat er geen overleg was gepleegd met de Joodse en christelijke gemeenschap in Suriname. Het PCL steldem dat het recht van het Palestijnse volk op een vreedzaam en waardig bestaan door de kerken wordt erkend. “Echter, de stichting van een Palestijnse staat op Israëlisch grondgebied wordt als een verontrustende ontwikkeling gezien, waarbij onze natie geen partij zou moeten zijn.” Toenmalig minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken had bezwaren naar aanleiding van de erkenning van Palestina door Suriname weggewuifd. “We zijn een zelfstandig land en we nemen zelfstandige beslissingen”, aldus de toenmalig bewindsman.

In dat licht kan ook de bekendmaking van Ramdin nu worden gezien. Maar, ook nu gaan Suriname en minister Ramdin ongetwijfeld veel kritiek te horen krijgen.

Nog geen officiële bekendmaking van regering

Overigens is het opmerkelijk, dat zowel de regering als haar voorlichtingsdienst (Communicatie Dienst Suriname) een dag na het uitspreken van de woorden van bewindsman Ramdin, nog niets van zich hadden laten horen. Er was dinsdagmiddag rond het middaguur nog geen enkele officiële verklaring gekomen vanuit de regering. Mogelijk laat de regering eerst alle wereldwijde reacties op het omstreden besluit om een ambassade in Jeruzalem te vestigen, op zich inwerken. De vraag is in hoeverre minister Ramdin de kritische reacties had voorzien, had ingecalculeerd. Maar, zoals hij tegenover Israëlische media heeft verklaard, hij heeft de “intentie” uitgesproken om een ambassade in Jeruzalem te vestigen. De komst van een ambassade lijkt dan ook vooralsnog niet een vaststaand feit.

PK

error: Kopiëren mag niet!