Bouw olieplatform voor Surinaamse kust start al dit jaar

FID laat nog op zich wachten

Het staat al vast, dat de bouw van een olieplatform voor de kust nog dit jaar zal beginnen. Dit jaar zullen oliemaatschappijen Total en Apache ook hun Final Investment Decision, FID, doen. Er zal dan een besluit genomen worden over hoeveel de bedrijven zullen investeren in Suriname.  Echter blijken er al genoeg reserves te zijn voor de productie van olie voor de kust van Suriname, liet Staatsolie directeur Annand Jagesar aan lokale media weten. 

Heel veel geld 

CEO Jagesar gaf al eerder aan, dat indien de productie start, de Staat recht heeft op royalties van 6,25% op elke barrel (vat) olie. Dat kan of in geld of in olie. Daarnaast ook profit olie dat kan oplopen tot 50% in de toekomst en belastingen. “Dus wij hebben berekend dat de staat veel geld binnen zal krijgen als de productie opstart in 2025. Dan is het mogelijk om vooruit te lenen”, aldus Jagesar.

“Het wachten is op de FID. Je weet dan aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, dat er olie uit de offshore zal komen. Daar hebben leners een open oor voor. De rente zal waarschijnlijk hoog zijn, maar in moeilijke tijden kan je gecalculeerd daarvoor kiezen”, stelde de topman bij Staatsolie.

Eerder heeft hij tegenover Dagblad Suriname aangegeven, dat de Surinaamse gemeenschap op Staatsolie mag rekenen. Na deze ontwikkeling mag Suriname nooit meer terugvallen in een soortgelijke economische malaise, stelde de CEO. 

“Je moet eerst weten hoeveel je hebt”

President Chandrikapersad Santokhi stelde ook eerder, dat pas als de regering weet hoeveel olie er gevonden is, er onderhandeld kan worden. “Pas als je weet hoeveel je hebt kan je gaan praten. Je moet eerst weten hoeveel je hebt”, stelde het staatshoofd. “Je moet eerst de investment informatie hebben om over te gaan tot wat je wilt gaan doen”, zei de president over het eventueel binnenhalen van financiën uit de olievondsten. President Santokhi stelde verder, dat er verschillende modaliteiten zijn om geld binnen te halen door onder andere een olieput als een onderpand te zetten. 

6 miljoen barrels per jaar

President Santokhi had in zijn Jaarrede eind vorig jaar gesteld gesteld, dat 2022 in het teken zal staan van appraisals en verdere exploitatie in Blok 58. Staatsolie-directeur Jagesar heeft al gezegd, dat het streven om te produceren in 2025 recht overeind staat.

Santokhi stelde in zijn Jaarrede ook: “De offshore olievondsten, vereisen een stringente focus van Staatsolie op het financieringsproces voor participatie. De focus van de upstream onshore is het garanderen van een productie van minimaal 6 miljoen barrels per jaar, het aanvullen van de oliereserves, het verhogen van efficiency, en te allen tijde het garanderen van een veilige werkomgeving. Het werkprogramma van de Upstream Offshore, is met name gericht op nieuwe ontdekkingen, in de deepwater offshore, en het uitbreiden van de shallow offshore.”

error: Kopiëren mag niet!