Uit het dagboek van een consument: “Hoop doet leven”

Ik hoor steeds vaker positieve geluiden over markante ontwikkelingen die een lichtpuntje zijn: “De regering scoort een voldoende. Het Herstelprogramma wordt uitgevoerd. We kunnen aftellen naar een beter Suriname”, wordt door analisten naar voren gebracht.

De cijfers liegen niet

In de dagelijkse omgang klaagt iedereen steen en been. Maar consumentenpeilingen geven in een droge opsomming een heel ander beeld weer. Uit recente cijfers blijkt, dat het overgrote deel van de consumenten, lichtpuntjes ziet, vertrouwen hebben in de toekomst. Cijfers liegen niet wordt gezegd, maar je moet die weten te lezen, te ontcijferen en in duidelijke taal te vertolken.

Denk positief

Er worden allerlei berekeningen gemaakt om de tevredenheid van de bevolkingen met de verrichtingen van de regering te peilen. Ik hoor vaak zeggen: denk positief! Niemand wil een mopperkont zijn. Negatief zijn wordt aangezien als gefrustreerd, geestelijk instabiel zijn. Niemand wil voor gefrustreerd uitgemaakt worden.  Daarom neigt de mens tijdens enquêtes ernaar, om de toestand waarin zij verkeren, vanuit een positieve invalshoek te benaderen.

De aard van de mens

Achter de wolken schuilt de zon. Er wordt hoop, verwachting uitgesproken. Dat er hoop is heeft te maken met de aard van de mens. Het is een emotionele reactie. Er worden illusies geprojecteerd. Hoop doet leven. Hoop is een verwachting, een wens dat iets aangenaams werkelijkheid zal worden. In moeilijke tijden houdt de hoop op betere tijden de mens op de been. Zolang er leven is, is er hoop, je blijft hopen op zegen. 

Naïviteit

Suriname heeft een hoop problemen. De regering heeft een hoop te doen om orde op zaken te stellen. Daarvoor is er een hoop geld nodig. Onder mijn vrienden is er een economist die de mening is toegedaan, dat er hoop bestaat, maar niet makkelijk vervuld wordt of kan worden. Hoop is naïef, het is een troost in situaties die uitzichtloos lijken.  Het is geen materie, het biedt geen zekerheid. Hopen is wensen, verwachten dat het goed zal worden. De betere tijden liggen ver in het verschiet.

HD

error: Kopiëren mag niet!