Situatie rond Basiszorgkaart nog steeds niet helemaal opgelost

Een leerling, van wie de ouder een aanvraag heeft gedaan voor de verlening van een vervallen Basiszorgkaart, zit met zijn handen in het haar. Veel van de aanvragen zijn nog steeds onbeantwoord gebleven bij het Basiszorg Orgaan behorende bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Klachten van een moeder 

De ouders van de 13-jarige Rasherie zijn het wachten op hun dochters Basiszorgkaart al beu. Ze hebben tot meermalen toe contact opgenomen met het orgaan dat de nodige hulp moet verlenen aan de mensen die het dringend nodig hebben. Ze zit nu met haar dochter die elke dag hevige griepverschijnselen vertoont. Ze moet dus voor alle medicijnen betalen, als ze naar de apotheek gaat want bij de arts wordt ze niet geholpen. Het feit dat het gaat om een vervallen kaart van haar kind, maakt de hele situatie veel erger. Ze vraagt zich echt af wanneer er oplossing komt.

Oproep vanuit de samenleving

Delen van de samenleving zitten letterlijk met de handen in het haar. Ze weten niet wat ze meer kunnen doen, na heel lang al gewacht te hebben op hun Basiszorgkaart. De registratie vindt al een maand voor de vervaldatum plaats. Jammer genoeg krijgen de mensen na een maand ook geen reactie op hun aanvraag. Het daarna te volgen traject van de mensen is alsnog zelf bellen en vragen wat er is gebeurd met hun desbetreffende aanvraag. De aanvragers krijgen dan te horen, dat ze gewoon moeten wachten op een sms van het Basiszorg Orgaan.

De ouders vinden het lastig dat ze van hun kant wel hun plichten vervullen om de nodige stukken op tijd in te leveren. “Het is altijd een gedoe wanneer de overheidsinstanties hun deel moet doen”, zegt ze boos. Ze vraagt zich af hoe het komt dat het zo lang duurt. Ze zegt verder, dat de mensen hun excuus naar de burgerij altijd is dat ze bezig zijn om het systeem te vernieuwen. “Schoolkinderen brengen toch hun nodige stukken, waarom moeten ze dan nog zo lang wachten?’, vraagt ze zich af.  

Niet de eerste klacht

Dit is niet de eerste en ook niet de laatste klacht die men indient tegen het beleid van het Basiszorg Orgaan. De mensen willen zo spoedig mogelijk een oplossing hebben voor hun ziektekostenregeling. Het is een probleem voor jong en oud om te komen aan een Basiszorgkaart. Als het nieuwe aanvragen waren zou het misschien niet zo erg zijn, maar met oude bestanden moet het naar het zeggen van deze moeder toch makkelijker gaan. 

Basiszorg Orgaan

Het Basiszorg Orgaan is met man en macht aan het werk om mensen van dienst te zijn. Ze proberen dagelijks vele aanvragen aan te pakken. Het vereist toch wel wat meer tijd dan wat men denkt. Dit is ook normaal, gezien het feit dat het orgaan een groot bestand heeft dat ook opnieuw onder de loep genomen moet worden. 

GW

error: Kopiëren mag niet!