21-jarig bestaan dansschool Namita Nritya Vidya Bhavan staat voor de deur

Op 4 juni bestaat dansschool Namita Nritya Vidya Bhavan 21 jaar. Dagblad Suriname verneemt van Namita Ajodhia, danslerares en de persoon die de dansschool leidt, dat er een besloten, doch feestelijke viering in de planning staat.

“Het succesvol leiden van de dansschool kan alleen gebeuren met deelname van enthousiaste leerlingen, dus in verband met de jaardag van de dansschool vindt op die dag een viering plaats met zowel leerlingen als ex-leerlingen. Een ieder die nu op de dansschool zit of in de afgelopen 21 jaar dansles heeft gevolgd op de dansschool is welkom en mag zich registreren voor deelname aan deze viering”, aldus Namita.

Zij blikt tevreden en liefdevol terug op de 21 jaren en kijkt enthousiast uit naar wat nog komen zal. Gedurende deze jaren heeft zij talloze optredens verzorgd in en buiten Suriname, veelal solo, maar ook met leerlingen van de school. Inmiddels zijn er al elf dansschool producties gepresenteerd aan het publiek, waarvan de laatste zes steeds weer uitverkochte shows waren. Ook heeft zij reeds drie van haar eigen leerlingen hun eigen Bharata Natyam examen laten doen in respectievelijk 2014, 2016 en 2019.

De Covid-pandemie heeft de afgelopen tijd veel verandering meegebracht voor ons allen. Maar de dansschool is de afgelopen twee jaren toch actief bezig geweest met het produceren van filmpjes waarin verschillende leerlingen hun kunnen tonen. De eerste hiervan was in april 2020 kort na het afkondigen van de Covid-19 lockdown en had als boodschap ‘Stay Home, Stay Safe against Covid-19’. De laatste video was in verband met Holi Phagwa dit jaar in maart. Hiertussen zijn er nog videoproducties geweest in verband met de internationale dag van de Dans, de herdenking van 19 jaar Arangetram van Namita zelf en het 19-jarig bestaan van de dansschool.

Er zijn ook video’s gepresenteerd van thuisopnamen van leerlingen die een bepaald item moesten voorbereiden en opnemen en ook eigen creaties van leerlingen zijn verzameld voor een online presentatie van de dansschool.

Vorige maand heeft de dansschool workshops georganiseerd voor zowel eigen leerlingen als dansers in Suriname die de Bharata Natyam danskunst beoefenen. Deze workshops werden verzorgd door collega Chrada Sheoratan uit Nederland op vraag van Namita Ajodhia. 

Sinds juli 2020 is gewerkt aan een boek over de Bharata Natyam danskunst in Suriname en sinds enkele maanden aan de productie van een documentaire over hetzelfde onderwerp. Het boek en de documentaire zijn beiden genaamd ‘KAL – Roots & Fruits’. ‘Kal’ betekent zowel gisteren als morgen, vandaar de keus voor de subtitel welke zowel het verleden, onze ‘roots’, als de toekomst, de ‘fruits’, omvat.

De launch van het boek zal binnen de komende maanden plaatsvinden, terwijl de driedelige documentaire binnenkort door het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal worden vertoond, aangezien het directoraat, op aanvraag van Namita, de financier is van deze documentaire. Met het boek en de documentaire levert dansschool Namita Nritya Vidya Bhavan haar bijdrage om een deel van ons cultureel erfgoed vast te leggen voor huidige en toekomstige generaties.

error: Kopiëren mag niet!