ICT is meer dan men denkt

Vaak als men het woord ICT (informatie- en communicatietechnologie) hoort denkt men aan computers, snelle internetverbinding maar de 23-jarige Jonathan vertelt aan Dagblad Suriname wat hij als gecertificeerde ICT’er in het dagelijks leven doet. Jonathan is met een beperking geboren. Zijn benen kon hij van jongs af aan heel weinig gebruiken. Ondanks dit heeft hij ervoor gezorgd, dat hij zichzelf is blijven scholen. 

Onderwijs

Jonathan hield altijd van de school. Voor hem was het altijd leuk om zich op het schoolerf te begeven, ondanks het feit dat hij zich niet altijd vrij voelde. Dit vanwege het feit dat zijn klasgenoten vaker op hem neerkeken. “Toen ging ik naar een speciale school”, zegt hij glimlachend. Hij riep zijn school speciaal, omdat hij zich ook zo voelde toen hij daar zat. Hij was nimmer verdrietig en hij kon zich tussen de andere kinderen plaatsen. Na de lagere school en het technisch onderwijs te hebben voltooid is hij verder gegaan met een ICT-opleiding en dit heeft hij in twee jaar afgerond

Voor Jonathan is alles wat de klok slaat ICT

Alles wat de klok slaat voor Jonathan is ICT. Van smartphones tot laptops en soms zelfs een televisie. Hij verdient hiermee dagelijks wat geld en kan voor zichzelf zorgen. Hij zegt dat hij al van kleins af aan ervan hield om te repareren. Zijn technische inzichten worden goed door familie en vrienden benut. 

Klachten over computer reparateurs

“Ik moest laatst nog aanhoren hoe mijn buurvrouw drie van haar laptops moest verkopen om zo een splinternieuwe te kopen die ze op den duur naar mij bracht”, zegt hij lachend. “De mensen maken misbruik van de dure tijd om mensen voor de gek te houden”, aldus Jonathan. “Ik vraag geen geld, want ik heb geen bedrijf”, maar ik help wel graag. Zijn kennis en vaardigheden die hem zijn bijgeleerd blijven hem bij in gedachten.

Hij heeft een opleiding van twee jaar gevolgd die specifieke aandachtspunten binnen de ICT-wereld behandelde en dit heeft hem veel dichterbij zijn droom gebracht. Voor nu is het helpen tot waar hij kan.Vanwege zijn beperking is lang zitten lastig, dus hij kan een beperkt aantal mensen per dag helpen. Ondanks dit helpt iedereen dagelijks die hem om hulp vraagt 

Jonathan heeft als boodschap aan de mensen die zichzelf onderschatten, om dat liever niet te doen. Zo kun je aldus hem, je beter richten op de richting van je dromen, zegt hij er snel bij. Hij heeft verder een droom om zich te specialiseren in het vak ICT en om op deze bijzondere wijze professioneel te worden. Hij sluit het vraaggesprek af met de woorden “ICT is meer dan men denkt.”

GW

error: Kopiëren mag niet!